Някой си Гопе от Елин Пелин е поръчал убийството на

...
Някой си Гопе от Елин Пелин е поръчал убийството на
Коментари Харесай

Гопе от Елин Пелин поръчал Луканов.Ботев проговори

Някой си Гопе от Елин Пелин е поръчал убийството на премиера Андрей Луканов. Завесата над злокобния атентат, раздрусал България преди 24 години, повдигна някогашният шеф на отдел " Убийства " в Министерство на вътрешните работи Ботьо Ботев, който работи по убийството на някогашния министър председател на България от 20-тата минута след проехтяването на патроните. На 2 октомври Луканов пада мъртъв на излизане от вкъщи си, а повече от 2 десетилетия по-късно, към гибелта му остават голям брой въпроси.

" Онова, което се получи като директна информация -  че спорът е сред основаната в Българска социалистическа партия формация „ Орион “ и лицето Румен Спасов, беше очевидна още през цялото време.  Обществена загадка беше, че Румен Спасов считаше, че Луканов е отговорен за гибелта на татко му, който беше в пандиза. И по този начин, макар че двамата са израснали дружно, общували са, тази злоба съществува при тях от детските им години. Тази информация постъпи през цялото време. На базата на това на идващия ден от убийството беше предоставено Румен Спасов да бъде разпитан ", описа Ботев пред бТВ.

В протокола за разпит Спасов е декларирал: „ Аз не мога да укривам това, че не съм задоволен, че Луканов е мъртъв. Предвид нашите взаимоотношения мога да кажа, че се веселя. Но мога да заявя, че това ликвидиране не е проведено от мене “.

Ботев съобщи, че е имало прикриване на информация след убийството. „ Едно от най-съществените неща по делото беше образуването на претекста за убийството, който претекст се съдържаше в показанията от 17 листа на тогавашния шефа на Националната работа за сигурност Юрий Георгиев. Юрий Георгиев и Румен Спасов са били другари.  Юрий Георгиев желае среща на 31 август 1996 година Това е била може би последната частица, при която се взема решение ориста Луканов. В дома на Юрий Георгиев в границите на цяла нощ Румен Спасов желае среща, в границите на която да се помирят в полза на партията, в полза на страната, ето в този момент с държавното управление на Жан Виденов това пречи и го моли да провежда среща с Луканов. Срещата се прави във вилата на (Петър) Манджуков в „ Бояна “. И тя се прави идващите дни “, описа Ботев.

В отговор на предлагането Луканов обаче декларирал на Георгиев: „ Отиди и кажи на тези мародери, че домушлук няма да вляза “ и си потегля. Луканов споделя за срещата на няколко души, измежду които и Румен Петков, който пък споделя за нея на вътрешният министър Николай Добрев.

Ако тази информация е била стигнала в точния момент до проверяващите, щяла да им спести доста работа и време, тъй като щял да се очертае главния претекст за убийството, счита Ботев, който съобщи, че Румен Петков е удостоверил информацията при разпит.

Гилзите от револвера, с който е бил погубен Луканов, демонстрират, че оръжието е употребявано при убийството на украински жител с „ незаконни пристрастености “ – Сергей Шанин, който е погубен на 6 април същата година.

Според данни от следствието убийството на Шанин е обвързвано с несъгласията в мощна украинска незаконна формация. В България се укривал синът на боса на тази незаконна група – Костя Грек. Впоследствие се открива, че Шанин е отвлякъл за откуп Ваня Грек. 20 дни след похищението Грек е освободен.

„ Никога не бях уверен, че с револвера, с който е погубен Шанин, е погубен Луканов. Това е несериозно за едно такова ликвидиране “, съобщи Ботев, съгласно който „ този револвер е можело да бъде продаден или даден на някого “.

В хода на цялостната работа на следствието са излезли още 4 убийства. С помощта на взаимна профилирана интервенция с Турция са хванати членове на Ровненската група, които имат отношение към убийството на Шанин.

„ Оттам се получи първият пробив – че те са оставили оръжието в хотел „ Гайдарец “ (в Елин Пелин). И са го дали на Кичатов “, съобщи Ботев.

„ Кичатов първо описа за убийството на Луканов, в което не е взел участие директно. Разказа кой му е поръчал убийството – някакъв Гопе от Елин Пелин. Този Гопе се оказва родственик на Ангел Василев. И той описа всичко, обвързвано с убийството на Луканов “, спомня си някогашният шеф на отдел " Убийства " в Министерство на вътрешните работи.

 „ Считам, че от самото началото до края съм приказвал истината. Не от увереност, убедеността е едно, а когато нещата идват от събраните доказателства, когато всичко е минало през ръцете ти и изстрадано, тук не приказваме за увереност “, съобщи още Ботев в „ 120 минути “.

„ Още от самото се преплете един спор, който е станал директно преди убийството, през месец септември на заседание в Москва, когато са се решавали въпроси, свързани с организацията на работата на „ Топ Енерджи “. Там са участвали Луканов, който е член на борда на шефовете на „ Топ Енерджи “ към оня миг. Тогава него го изхвърлят от „ Топ Енерджи “, както на негово място поставят Илия Павлов “, описа Ботев. „ Там сред Луканов и Павлов поражда един спор, който е бил очевиден, пред всички присъстващи там. Имало е сдърпване сред тях на малко по-висок звук, при което Луканов изрича незадоволство, че на това място сяда един човек, който няма разбиране от проблемите, с които би трябвало да се занимава “, добави някогашният шеф на отдел " Убийства " в Министерство на вътрешните работи. Дали тогава Павлов е блъснал пестник на Луканов, съгласно Ботев, такава информация съществувала, само че той не може да го удостовери, тъй като не е бил директен очевидец.  Илия Павлов твърдеше, че този случай няма нищо общо с убийството и той престана да бъде интерес за нас, сподели Ботев.

 „ Убийството на Луканов е икономико-политическо. Ако Луканов беше останал жив щеше да има правосъдни последствия за кръга „ Орион “, тъй като е имал доста компромати против тях, счита Ботев.

Три са аргументите за оправдателните присъди на втора и трета инстанция за убийците на Луканов. Едната от тях е, че при разпитите показанията им са били изтръгнати с изтезания, т.е. – направил съм го аз. Но аз и в съда споделих - само че в случай че това е по този начин, за какво не ме подведете под наказателна отговорност като военно лице, направило закононарушение, попита Ботев. „ Бореха се юристите да не бъда позволен на процесуален разпит “, показа втората причина за оправдателните присъди някогашният шеф на отдел " Убийства " в Министерство на вътрешните работи.

Третата причина е смехотворна – свидетелските показани си противоречали за растежа на причинителя, заключи следователят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР