Няколкостотин кубинци излязоха вчера вечерта на протест в Хавана с

...
Няколкостотин кубинци излязоха вчера вечерта на протест в Хавана с
Коментари Харесай

На тъмно! Протести в Хавана заради спирането на тока в цялата страна

Няколкостотин кубинци излязоха през вчерашния ден вечерта на митинг в Хавана с искане за възобновяване на електрозахранването, прекратено преди повече от два дни поради прекосяването над страната на урагана „ Иън “, съобщи Асошиейтед прес. Агенция се базира на собствен публицист, видял общо към 400 души, събрали се на най-малко две места в квартал Серо. Те скандирали: " Искаме светлина, желаеме светлина " и вдигали звук, удряйки по тенджери и тигани.

Това е първият обществен изблик на яд след възникването във вторник вечерта на проблемите с електрозахранването – първо в западната част на страната, най-тежко наранена от урагана, а след това и в цялата страна. „ Иън “ извади от строя цялата електрическа мрежа на острова и остави 11 милиона души на мрачно. Мощната тропическа стихия взе три жертви и нанесе огромни материални вреди. Вчера в Хавана като се изключи че нямаше ток, нямаше и интернет, не работеха и мобилните оператори.

На един от митингите дойде полиция, само че стачкуващите не се разотидоха, а останаха на един от ъглите на улицата. На десетина пресечки оттова протестиращи обкръжиха спешен екип, която се опитваше да поправи дирек на уличното осветяване и трансформатор. Двете групи стачкуващи останаха по улиците до късно през нощта, само че акциите им минаха спокойно.

През юли 2021 година в Куба се състояха най-масовите митинги от десетилетия. Хиляди хора, изтощени от спиранията на тока и дефицита на артикули, остър от пандемията и американските наказания, излязоха на улицата, с цел да изразят недоволството си. Стотици бяха задържани и подведени под отговорност, което провокира остри рецензии към администрацията на президента Мигел Диас-Канел.

Правителството не е съобщило какъв % от популацията още е без ток, само че съгласно доставчиците на електричество през вчерашния ден единствено 10% от жителите на двумилионна Хавана са имали ток.

В сряда в някои елементи на Куба подаването на електричество бе възобновено, само че другаде токът пристигна за малко и отново спря. Експерти обявиха, че цялостното прекъсване на тока демонстрира уязвимостта на кубинската електропреносна мрежа и предизвестиха, че за отстраняването на казуса ще са нужни време и запаси, с които страната не разполага.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР