Няколкостотин души участваха в протест на Университетския площад в Букурещ

...
Няколкостотин души участваха в протест на Университетския площад в Букурещ
Коментари Харесай

Стотици на протест в Букурещ в подкрепа на на Лаура Кьовеши

Няколкостотин души участваха в митинг на Университетския площад в Букурещ нощес против ръководещата коалиция и в поддръжка на някогашния основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, съобщи през днешния ден Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Демонстрантите скандираха " Крадци! ", " Оставка! ", " Правосъдие, а не корупция ", " СДП - алена чума " и " Румъния, разсъни се! ". На плакатите на участниците имаше надписи " Всички за правдивост " и " Кодруца, не забравяй, улицата е с теб ".

Протестиращите развяваха румънски флагове, а на паважа бе разпънат голям европейски байрак.

Движението в региона беше обикновено. На мястото участваха екипи на жандармерията.

Бившият основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) беше упрекната в четвъртък от Отдела за следствие на закононарушенията в правосъдната система и сложена под правосъден надзор по съмнения в корист със служебно състояние, приемане на рушвет и лъжесвидетелстване. В петък тя се яви в полицейски сектор в Букурещ в границите на наложената й мярка за процесуална насила.

Кьовеши бе отпред на НДБК от 2013 до 2018 година, а преди този момент бе основен прокурор на Румъния. Под нейно управление НДБК реализира огромен брой неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта и завоюва похвали от Европейски Съюз, който следи румънската правосъдна система.

Лаура Кьовеши е подкрепяна за поста европейски основен прокурор от Европейския парламент, а Съветът на Европейски Съюз избра френския претендент Жан-Франсоа Бонер. Тъй като основният прокурор на Европейската прокуратура би трябвало да бъде назначен по общо единодушие на двете институции, сега текат договаряния сред тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР