Няколко са реалистичните алтернативни възможности България да си достави природен

...
Няколко са реалистичните алтернативни възможности България да си достави природен
Коментари Харесай

Експерт обясни как да заобиколим газа от Русия. Алтернативите

Няколко са реалистичните различни благоприятни условия България да си достави природен газ, който да не е от Русия, разгласи в изявление за НоваНюз енергийният специалист Христо Казанджиев.

" Ако връзката Стара Загора-Комотини беше подготвена, България щеше да е в доста по-благоприятна позиция за доставките на газ. България има опция да обезпечи тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. метра, а при избрани условия да се контракти с Гърция квотата им отчасти да бъде пренасочена към България против доставки на полутечен газ. Също по този начин може да се реализира сделка с Турция за техен полутечен природен газ от Мраморно море. Можем да се оправим без съветски нефт ", означи Казанджиев и посочи, че в нищожен порядък ще има нарастване на цената на газа и през май.

За него България би трябвало да отстоява своите позиции по контракта за доставка на газ, в това число и при потребност да потърси подпомагане по арбитражен път. Не би трябвало да има никакъв резултат от схемата газ против рубли. Само ще има подсилване на рублата. Възможно е, само че е малко евентуално, Русия да счете това за неспазване на договорите и прекъсване на доставките, и ще е в тяхна щета ", безапелационен е специалистът.

По думите му има квазисхема за разплащане - страната заплаща дължимата сума в долари и я внася в Газпромбанк, по-късно ще има превалутиране в разнообразни курсове на рублата според от съответния търг. " Вероятността да бъде преустановен преносът на газ е доста дребна. В подобен случай в спор с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество на газ за България ", изясни той.

Европейският съюз би трябвало да дефинира правила и условия за договаряния за доставка на газ, безапелационен е Христо Казанджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР