Няколко неправителствени организации за защита на животните готвят протест в

...
Няколко неправителствени организации за защита на животните готвят протест в
Коментари Харесай

Готвят протест срещу фермите за норки – искат Борисов да ги затвори заради коронавируса

Няколко неправителствени организации за отбрана на животните готвят митинг в сряда сутринта пред Министерския съвет по време на държавното съвещание. Сред тях са " Дивите животни ", " Заедно за животните – България ", " Гражданска самодейност за възбрана на добива на скъпи кожи в България ", КАЖИ и " На ти с природата ".

Протестиращите излизат с гледище фермите за норки да бъдат затворени и у нас, както се случи в някои скандинавски страни, откакто се потвърди, че тези животни придвижват мутирал вариант на ковид.

Те ще връчат и отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и държавното управление. Копие от писмото се изпраща и до президента и омбудсмана.

" Настоящото отворено писмо се внася от организации, цивилен формирования и други юридически и физически лица, обединени във възмущението си от неналичието на съответна държавна политика, която да предотврати риска от разпространяване на COVID-19 от фермите за норки и да подсигурява в най-голяма степен сигурността и здравето на българските жители ", пишат уредниците на митинга.

Те напомнят, че вкарването във втората предпочитана група за имунизиране на служащите от ферми за норки у нас, демонстрира, че създателите на националния проект за имунизирането са съгласни с обстоятелството, че обектите за развъждане на норки са прекомерно рискови.

" Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група дава отговор в огромна степен на притеснителната информация, идваща от от ден на ден страни в Европа и света, където нарастват случаите на положителни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи. Към сегашния миг такива доказани случаи има в страните: Дания, Полша, Нидерландия, Франция, Гърция, Швеция, Испания, Италия, Литва и Съединени американски щати.

В Ирландия и Унгария се започнаха ограничения за трайна възбрана на фермите за норки, поради риска за човешкото здраве. Дания и Холандия започнаха невиждани ограничения за прекъсване активността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, единствено за попречване риска от болести ", пишат в писмото уредниците на митинга.

Организациите питат още дали се готви прекачване в България на развъдници на норки, които към този момент са затворени в изброените европейски страни.

" Кой може да даде гаранции, че мутирал вариант от фермите за норки няма да се популяризира по територията на страната и по какъв начин се чака имунизирането да противодейства на подобен сюжет? Готови ли са способените органи да поемат отговорност за съществуване на мутирал вариант измежду популацията, който не се повлиява от ваксини и е с неразбираема клинична картина на протичане? " са част от въпросите, сложени в отвореното писмо.

" Настояваме страната да поеме цялостна отговорност, като подсигурява на българските жители, че няма да допусне възникването на огнища от възможни нови разновидности на вируса Sars-CoV-2 от ферми за норки. Настояваме страната да подсигурява здравето и сигурността на своите жители, като забрани основаването на нови ферми за норки на територията на страната ", пишат още уредниците на митинга, които държат отвореното им писмо да бъде прегледано още на съвещанието на Министерски съвет в сряда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР