Няколко каменни скулптури открити наскоро в Мексико, насочват вниманието към

...
Няколко каменни скулптури открити наскоро в Мексико, насочват вниманието към
Коментари Харесай

Мистериозна пирамида построена от неизвестна култура

Няколко каменни статуи открити неотдавна в Мексико, насочват вниманието към по-рано незнайна просвета, която най-вероятно е построила тайнствената пирамида в района, съгласно обява на National Geographic.

Археолозите в началото са разкрили обектите преди към 15 години в долината на Тулансинго, основният каньон, който се свързва с Мексиканския залив.

 Мистериозна пирамида издигната от незнайна просвета

Повечето от 41-те открити артефакти " не дават отговор на никоя от известните по това време култури в долината на Тулансинго или платото на централно Мексико ", декларира Карлос Хернандес, археолог от Националния институт на Мексико по антропология и история.

Много от фигурите съставляват облици в седнало състояние, с ръце, сложени върху коленете. Някои са с покрити глави или с островърхи шапки със змии в основата, които биха могли да символизират Ehécatl-Quetzalcóatl – Бога напразно на Ацтеките. Една от фигурите изобразява човек, излизащ от челюстите на ягуар.

Скулптурите са направени от примес, композиция от тънък пясък, вар и вода и боядисани в синьо или зелено, с цел да наподобяват нефрит.

Всички тези предмети датират от Епикласическия интервал от 600 година до 900 г.

" Свързвайки всички характерности, които ги вършат разнообразни, като да вземем за пример местоположението им в Тулансинго и интервала от който са, ни разрешават да заявим, че тези предмети би трябвало да се преглеждат като артикул на друга просвета, наречена Huajomulco. ", споделя Хернандес. Тази нова просвета е кръстена на регион в Хидалго.

Някои от предметите са открити наоколо до загадъчната пирамида Huapalcalco в Хидалго, чийто генезис е бил източник на спор сред археолозите.

Пропорциите на пирамидата, а както и по-малките структури, боядисани в черно-бяло, не дават отговор на културите на толтегите или Теотихуакан, които са населявали региона през този интервал от време.

Откритите в региона керамични произведения, като цилиндрични съдове, които са със сив и червеникаво-кафяв цвят, са също непознати за специалистите.

Основавайки се на артефактите, открити до пирамидата, съгласно Хернандес, е доста евентуално пирамидата Huapalcalco да е била издигната от хората от тази нова просвета.

Томас Чарлтън, археолог от Университета в Айова, който прави проучвания в региона на Хидалго, споделя, че задоволително доказателства, в това число и новооткритите артефакти, свързват новата преиспанска просвета и пирамидата Huapalcalco.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР