Няколко дни след като Русия нахлу в Украйна на Дмитрий,

...
Няколко дни след като Русия нахлу в Украйна на Дмитрий,
Коментари Харесай

Руските мигранти заради войната в Украйна са посрещани със смесени реакции в Грузия

Няколко дни откакто Русия нахлу в Украйна на Дмитрий, чиновник в бранша на осведомителните технологии от Санкт Петербург, му се наложило да направи тежък избор: да се реалокира в Тбилиси или да изгуби работата си.

След като западните страни постановиха наказания против Русия, мултинационалната компания, за която той работел уведомила чиновниците си, че ще приключи своята активност в Русия и ще се реалокира в столицата на Грузия. " Казаха ни, че ще ни поддържат за преместването, или може да напуснем ", съобщи 23-годишният мъж, който помоли да не се показва с същинското си име. В рамките на седмица той бил на аероплан за Тбилиси дружно с други руснаци, стегнали багажа си по разнообразни аргументи - от опит за отбягване на глобите до яд поради войната и боязън от репресии против поддръжници на опозицията.

По оценки на неправителствената организация " ОК руснаци ", която оказва помощ на руснаци, противопоставящи се на нашествието, да избягат в чужбина, 300 000 руснаци са напуснали страната от почналата на 24 февруари, съгласно Москва, " специфична интервенция " за демилитаризация на Украйна. Фондация " Томсън Ройтерс " не можа да удостовери по самостоятелен път данните на сдружението. По данни от социологическо изследване, извършено онлайн от " OK руснаци " в средата на март, болшинството от напускащите са млади, квалифицирани експерти, като към една трета от общия брой са експерти от IT бранша. Русия вкара редица ограничения в поддръжка на IT фирмите и изключи опцията за въвеждане на ограничавания на интернационалните пътувания на работещите в бранша, заяви съветската информационна организация Интерфакс.

Много от напускащите родината си руснаци са се насочили към Грузия, Турция и Армения, привлечени от безвизовия режим и към този момент открилите се там съветски общности, само че не всички са били посрещнати с отворени прегръдки.

В Грузия, някогашна руска република, изгубила краткотрайна война с Русия през 2008 година и която в този момент не управлява към една пета от своята територия, където са ситуирани съветски войски, някои хора гледат на притока от бежанци с съмнение. Някои от идващите с коли в страната съветски водачи са покрили червено-синьо-белите флагове на регистрационните си номера - от време на време с лепенки със синьо-жълтия байрак на Украйна.

ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

Грузия не е наложила наказания против Русия поради нашествието, само че по данни от социологически изследвания преобладаващото болшинство от грузинците показват поддръжка за Украйна. Нодар Рухадзе, деятел за цивилен права от основаната в Тбилиси антикремълска група " Движение позор ", изрази опасения, че поддръжници на съветския президент Владимир Путин може да идват дружно с хората, бягащи от репресии вкъщи. Тяхното наличие съставлява евентуален проблем за сигурността, сподели той и добави, че неговото придвижване приканва за въвеждането на визов режим и инспекции на предишното на новопристигащите. " За жал не можем да отличим кой поддържа режима на Путин и кой - не ", съобщи Рухадзе, който е бил арестуван през март на протест в поддръжка на Украйна в Тбилиси.

В началото на предишния месец една от водещите банки в Грузия стартира да изисква от руснаците, откриващи си сметки, да подписват декларация, осъждаща " експанзията на Русия в Грузия и Украйна ", макар че условието по-късно беше анулирано.

По улиците на Тбилиси деятели разлепват плакати с КюАр код, препращащ сякаш към интернет уеб сайтове, даващи потребни препоръки за заведения за хранене и други действия. Вместо това, четците на кодове биват пренасочени към уебстраници, показващи резултатите от съветски обстрел в Украйна. И до момента в който наемите в страната са се повишили съвсем двойно през последния месец поради скока в търсенето, дължащ се на новопристигналите, доста хазяи отхвърлят да отдават жилищата си на руснаци, сподели Нутса Немсадзе от организацията за недвижими парцели " ДазХоумс ". " Не разбирам за какво вършат това ", съобщи тя. " (Руснаците) не са Путин. "

РУСКИ КОМПАНИИ

Олга Кустова, 35-годишен инженер и покровител на лежащия в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални, сподели, че въпреки да схваща съмненията към руснаците, тя ги намира и за малко " обидни ".

" От една страна е изцяло ясно. Ние сме руснаци и руснаците са агресори ", съобщи тя от жилището в Тбилиси, който наела в края на февруари, откакто напуснала Санкт Петербург със своя брачен партньор, двете им деца и майка си.

" Но в персонален проект, несъмнено, е малко незаслужено за нас, тъй като от дълго време се опитваме да се борим с този режим ", сподели Кустова.

Грузинското държавно управление от своя страна се пробва да извлече дълготрайни изгоди от приключването на надарени хора и на компании от Русия, като в същото време се пробва да не нервира Москва.

Въпреки че наложи наказания, държавното управление на Грузия се старае да попречи на някои доброволци да отидат да се бият в Украйна и заплаши да изправи грузинския президент пред съда поради това, че се е отправил на проукраинска дипломатическа обиколка без негово утвърждение.

„ Полагат се съществени старания да бъдат уверени доста интернационалните компании, които действаха в Украйна или Русия... да трансферират интервенциите си в Грузия “, сподели предходната седмица министърът на стопанската система Леван Давиташвили.

През последния месец съветски жители са записали повече от 1000 компании в Грузия, сочат данни на медията „ Ай факт “ и офис площите в Тбилиси са претъпкани. От февруари до март търсенето на работни бюра се е нараснало три пъти, сподели Руска Чакветадзе, която е районен управител в интернационалната компания за отдаване на офис пространства " Интернешънъл уъркплейс груп ".

НЕСИГУРНО БЪДЕЩЕ

Много руснаци обаче са изправени пред несигурни вероятности в чужбина. Повече от месец откакто пристигнала в Тбилиси, Кустова сподели, че не може да откри учебно заведение, в което да запише сина си.

В Истанбул, един от градовете, за който също отпътуваха доста руснаци, някои от тях оповестяват за компликации при откриването на банкови сметки, тъй като нямат съответното позволение за престой. Безвизовото влизане в Турция им разрешава да останат там до 90 дни.

Някои мъчно намират къде да отседнат, тъй като кредитните им карти са престанали да бъдат дейни, макар че Турция съобщи, че е срещу глобите против Русия и няма да постанова такива.

Новопристигналите намират помощ в онлайн групи против войната като " ОК руснаци " и " Арката ", които дават настаняване, препоръки и средства на нуждаещите се.

Някои руснаци се пробват да отидат другаде.

" Вероятно ще остана тук още две седмици и ще отпътува за страна от Европейски Съюз ", сподели Максим Поляков, 37-годишен публицист от съветската районна онлайн медия " 7х7 ".

" Нашият екип реши да трансферира някои хора (в Европа) за три или четири месеца. Не може да си вършим проекти... както преди, тъй като никой не знае какво ще стане ", изясни Поляков.

Ирина - 38-годишна, опозиционно настроена учителка от Санкт Петербург - отпътувала за Истанбул при започване на март, тъй като се страхувала за сигурността си. Тя оставила своя брачен партньор и трите им деца. Семейството се надява да се събере още веднъж в трета страна.

" Вярвахме, че въпреки не всичко да е напълно в страната ни, ние въпреки всичко можем да променим доста неща... като бъдем дейни в политиката, гражданското общество и гражданското обучение ", сподели Ирина, която пожела да се показа единствено с дребното си име.

" Сега животът демонстрира, че сме бъркали. Очакват ни неустановеност и сложни провокации ", сподели още тя.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР