Няколко британски депутати от Консервативната партия заявиха, че британският премиер

...
Няколко британски депутати от Консервативната партия заявиха, че британският премиер
Коментари Харесай

Британски депутати консерватори поискаха Джонсън да бъде заменен незабавно

Няколко английски депутати от Консервативната партия обявиха, че английският министър председател Борис Джонсън би трябвало да бъде сменен неотложно, вместо да му бъде разрешено да продължи да заема премиерската служба, до момента в който стане ясно кой ще го наследи на поста, съобщи Ройтерс.

Днес Джонсън разгласи, че ще подаде оставка, откакто мнозина депутати от неговата партия и министри от кабинета му отдръпнаха поддръжката си и обявиха, че той към този момент не е кадърен да ръководи. Пред своята канцелария на " Даунинг стрийт " Джонсън разгласи, че е взел мъчителното, както той сподели, решение да подаде оставка, само че не се поддаде на натиска да напусне поста си незабавно и настоя, че ще продължи да извършва отговорностите си на министър председател, до момента в който партията му избере негов правоприемник.

Но седем депутати консерватори желаеха Джонсън да напусне поста си неотложно, защото е изгубил престижа си и споделиха, че краткотраен министър председател би трябвало да поеме поста, до момента в който бъде определен нов водач, което би могло да отнеме седмици. Двама висши депутати от Консервативната партия споделиха, че вицепремиерът Доминик Рааб би могъл да бъде подобаващ претендент за това. " Трябва да се отървем от Борис колкото се може по-скоро. Той е прекомерно отровен. Рааб би бил допустим в ролята на краткотраен министър председател ", сподели един народен представител.

Саймън Хоър, различен народен представител реакционер, сподели, че държанието на Джонсън го е лишило от правото да остане на поста като краткотраен министър председател. " Министри подадоха оставки поради премиера. Партията загуби доверие поради премиера. Отвъд границите на правдоподобното е Джонсън да остане на поста си ", сподели той.

Министърът на бизнеса Куази Куартенг сподели, че Консервативната партия се нуждае от нов водач допустимо най-скоро и настоя, че държавното управление би трябвало да продължи да работи. " Сега ни би трябвало нов водач, незабавно щом това е практично. Някой, който може да възвърне доверието, да изцели страната и да предложи нов, рационален и пореден стопански метод за оказване на помощ на фамилиите ", сподели той.

Бившият английски министър председател Джон Мейджър сподели, че Борис Джонсън не трябва да остава на " Даунин стрийт ", до момента в който се взима решението кой ще го наследи на поста в името на цялостното богатство на страната. Мейджър, който беше министър председател от 1990 година до 1997 година и е от Консервативната партия като Джонсън, сподели, че вицепремиерът Доминик Рааб би могъл да поеме поста, до момента в който бъде определен нов водач, или пък партията би могла да промени разпоредбите за избор на водач, с цел да форсира процеса. " Предложението министър председателят да остане на поста си в продължение на още до три месеца, откакто загуби поддръжката на кабинета си, държавното управление си и партията си, е безразсъдно и евентуално е неизпълнимо в дълготраен проект ", написа Мейджър в отворено писмо.

Междувременно публицист от английския вестник " Дейли мейл " заяви, че Доминик Рааб и някогашният министър Майкъл Гоув няма да се кандидатират за присъединяване в конкуренцията за избор на идващия английски водач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР