Няколко африкански племена, разпределени в групи, успяват да запазят старите

...
Няколко африкански племена, разпределени в групи, успяват да запазят старите
Коментари Харесай

Един различен свят на дивите африкански племена

Няколко африкански племена, разпределени в групи, съумяват да запазят старите си обичаи и ритуали, живеейки надалеч от цивилизацията и почитайки само своите традиции.

Племето динка, живеещо от двете страни на река Нил в региона на Южен Судан, е едно от тези племена. Те приказват на характерен език, наброяват към 3 милиона и са разпределени в 21 групи, всяка от които има собствен водач.

Динка се занимават главно със земеделие, отглеждайки добитък и ловейки риба, с цел да се прехранват. Икономиката на племето се стреми само да задоволи естествените си потребности от храна.

Според техните обичаи хората от динка не би трябвало да носят доста облекла. Нормално облекло за мъжете от племето значи да слагат само яка към врата си, а дамите би трябвало да носят единствено кожа от коза към кръста си.

И мъжете, и дамите обръщат огромно внимание на другите орнаменти, с които могат да украсят тялото си. По чисто козметични аргументи доста хора от племето отстраняват част от своите зъби.

За да се предпазят от комарите, от динка поръсват телата си с пепел от кравешка тор. По-младите хора от племето боядисват косата си в алено, употребявайки урината на кравите.

 Един друг свят на дивите африкански племена Снимка: tekey-net

Жените бръснат косата и веждите си, оставяйки не повече от един кичур на главата си.

В Северна Намибия се намира племето химба. Членовете му са към 50 000, като в обособените групи се поддържа строга подчиненост от крале и кралици. От химба се прехранват главно с просо и царевица, като отглеждат и наедрял рогат добитък.

Племето се придържа крепко към изначалните си обичаи, като самите му членове настояват, че тяхната обредност дават началото на цялата африканска просвета.

От една страна поради климатичните условия, а от друга - териториалното местонахождение, което населяват, химба остават надалеч от актуалните постижения на цивилизацията.

Племето не признава никаква форма на държавна власт, спазвайки само своята лична подчиненост и традиции.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР