Някои шофьори, когато спрат на светофар, не превключват на неутрална,

...
Някои шофьори, когато спрат на светофар, не превключват на неутрална,
Коментари Харесай

Какво се случва, ако държите педала на съединителя натиснат дълго време?

Някои водачи, когато спрат на светофар, не превключват на неутрална, а изчакват времето, до момента в който свети алено, като задържат колата със спирачката и натискат педала на съединителя. И първата предавка остава включена. Това им разрешава да спестят време при пускане. За техниката на автомобила и по-конкретно за съединителя обаче сходен логаритъм е извънредно нездравословен.

Когато натиснете педала, силата се предава през хидравличната система към освобождаващата вилка и я принуждава да раздалечи дисковете. Тази мощ е много огромна, затова при продължителна приложимост частта изпитва прекалено натоварване. А нейната граница на сигурност не е неограничена.

Освобождаващият лагер се притиска към пружината на съединителя. Въпреки че така наречен " венчелистчета " са предопределени за честа работа, те не могат да устоят товара в продължение на минути. Това води до изхабяване на частите, загуба на разтегливост, което след това води до щета на цялата структура. Вилката или освобождаващият лагер, който поема главното натоварване, може да се счупи.

Можете да разберете, че съединителят е изчерпал ресурса си по редица признаци. Дисковете се износват, зацепването им става по-слабо и стартират да се плъзгат под натоварване. Ако задвижваният диск стартира да приплъзва, първо на четвърта предавка, по-късно на трета, значи е време да отидете в сервиза. Или с други думи, водачът натиска газта, а колата реагира мързеливо, не толкоз интензивно, колкото преди.

Често тази нередовност се демонстрира след интензивно буксуване в тиня или снежни преспи. Плъзгащите се фрикционни дискове се трият и могат да се възпламенят с обособяване на остра миризма. Тяхната изгоряла повърхнина изцяло престава да задържа момента и съединителят към този момент не може да работи. Когато добавите газ, колата не форсира и в най-хубавия случай " пълзи " на втора предавка с ниска скорост.

Случва се съединителят да приплъзва заради дребен свободен ход на педала, щета на вилката или заради приключване на масло от уплътнението на вала на мотора. от време на време, при нападателна работа, могат да се счупят и пружини. Ако съединителят се включва внезапно с удар, най-вероятно повода е щета на задвижващия механизъм или надраскване на работните повърхности на дисковете. Всичко това се дължи на обстоятелството, че не боравите деликатно с левия педал и го държите натиснат дълго време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР