Някои от най-известните глобални групи за борба с климатичните промени

...
Някои от най-известните глобални групи за борба с климатичните промени
Коментари Харесай

Екоактивисти приемат като дарения милиони от изкопаеми горива

Някои от най-известните световни групи за битка с климатичните промени са получили дарения за милиони от фондация, ръководена от милиардер, чийто капиталов фонд е вложил в компании за изкопаеми горива, оповестява The Guardian.    Групите от този лист, измежду които са Европейската фондация за климата, Инициативата за следене на въглеродните излъчвания и Световният фонд за дивата природа (WWF), са получили милиони лири под формата на безплатни средства през последните две години от фондация Quadrature Climate Foundation, сочат данни, подадени в Комисията за щедрост на Англия. Въпросната фондация е основана от Quadrature Capital - капиталов фонд на стойност няколко милиарда английски лири, учреден от загадъчните милиардери Грег Скинър и Сунейл Сетия. Quadrature Capital има дялове на стойност над 170 млн. $ в компании, употребяващи изкопаеми горива, сочат подадени до американските регулаторни органи документи, представени от изданието.    Последните доклади на фонда пред Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати демонстрират, че към края на март Quadrature е имал дялове в 45 компании за изкопаеми горива, най-вече в Северна Америка. Сред тях е и дял от 24 млн. $ в ConocoPhillips, мултинационалната петролна и газова компания, която през 2019 година e оповестена от The Guardian за една от най-замърсяващите компании в света.    

Фондът е вложил и над 26 млн. $ в Cheniere Energy, главен американски производител на полутечен природен газ за експорт, и е имал дял от 20 млн. $ в Cenovus Energy - канадска компания, която неотдавна е порицана от регулаторните органи, откакто 1000 литра дизелово гориво изтекоха в рибарско езеро в Албърта. 
Фондацията на Quadrature за климата е предоставила безплатни средства на 45 зелени групи на стойност към 175 млн. паунда през 2021 и 2022 година Сред тях са 4 млн. паунда за Европейската фондация за климата, която предизвиква политики за нулево чисто ползване в Европа; 2,7 млн. паунда за Инициативата за следене на въглеродните емисии; и над 3 млн. паунда за WWF.    И фондацията продължава да уголемява активността си. Мрежата за съзнателна реклама, самодейност на Интегрираното общество на английските рекламисти за " декарбонизиране на рекламната промишленост ", неотдавна също е оповестила Quadrature за финансиращ орган.    

" Изменението на климата към този момент тласка доста елементи на света оттатък сериозните температурни точки, което носи несигурни и евентуално тежки последствия, изключително за най-бедните и уязвими страни. От 2019 година насам фондация Quadrature Climate Foundation е отпуснала над 200 млн. паунда на съвсем 150 организации, работещи в региона на климата. Фондацията чака да усили доста финансирането през идващите години, като се концентрира върху отключването на най-спешните климатични решения, които могат да оказват помощ на обществото да се оправи с новата климатична действителност ", показват пред The Guardian от Quadrature.   
Quadrature Capital е учреден през 2010 година от Скинър и Сетия. Преди това двамата са работили за DE Shaw, основан в Ню Йорк фонд управител, и за De Putron Fund Management, капиталова компания, основана от Питър де Путрон, донор на торите и зет на някогашния министър на бизнеса на Англия Андреа Лидсъм.   

Фондът търгува, като употребява логаритми, с цел да взема решение кои акции да купи, а един от осведомените с неговата работа изяснява пред изданието, че той ползва " пазарно неутрална комерсиална тактика ", която не включва разбор на главния им бизнес модел или задържане на акции за дълъг интервал от време. 
Стратегията наподобява се отплаща. Последните доклади демонстрират, че фондът е осъществил облага от 560 млн. паунда преди облагане с налози за годината, приключваща на 31 януари 2022 година Това му е разрешило да изплати близо 357 млн. паунда за заплати на своите 98 чиновници - приблизително по 3,6 млн. паунда на човек. Двамата шефове са взели по 3,2 млн. паунда - по-малко от междинното за цялата компания.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР