Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните

...
Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните
Коментари Харесай

Диетолози обясниха колко опасни са храните у нас, които се различават по състав от оригиналните в западните страни

Някои компании бяха споделили, че защото цените на храните са по-ниски в Източна Европа, по тази причина и качеството е компрометирано. Оказва се, че не е напълно по този начин и от време на време цените са по-високи. Това разяснява Богомил Николов от асоциация „ Активни консуматори ”, откакто инспекция на Агенцията по сигурност на храните показа фрапантни разлики между идентични артикули на българския и на западноевропейския пазар. „ Винаги подмяната на съставките става за сметка за цената, постоянно по-малко е количеството на по-скъпата съставна част. В словашкото проучване беше открит даже по-малък грамаж на тип чай”, добави той пред bTV.

„ От 31 изследвани проби 7 са отклонения, което значи към 23%. В детските храни да вземем за пример има 70% пълностоен белтък в България против 100% в европейските аналози”, съобщи и диетологът проф. Донка Байкова.

По думите й за сметка на това пък мазнините по-високи. „ Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в питиета, с които ние възпитаваме децата си да употребяват, пък натоварва черният дроб”, уточни диетологът.

„ При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни питиета пък кофеинът е по-малко. Той не е доста потребна съставна част, само че е биологично интензивно вещество, което по-скъпата съставна част и поради което се купува енергийната напитка”, сподели проф. Донка Байкова.

Според Богомил Николов, в случай че се вземат още артикули, ще излязат още отклонения. „ На срещи в Брюксел от години чувам недоволствата на сътрудниците от Малта и Кипър, защото те са дребни пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата стопанска система притегля доста пазаруващи от близките държави”, означи той.

Според него занапред нататък има три пътя – първият е да се вършат повече такива проучвания и потребителите да се осведомят. Вторият вид е да се одобри ново законодателство в Брюксел, нещо, което към този момент предложиха централноевропейските страни. Предстои председателство на България, евентуално тематиката ще бъде обсъждана, сподели Николов.

Третият е да забравим след два дни както постоянно се случва, сподели още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР