Някои хора вярват, че на 1-ви март празнуваме идването на

...
Някои хора вярват, че на 1-ви март празнуваме идването на
Коментари Харесай

Първи март е - гадаем каква ще бъде цялата година

Някои хора имат вяра, че на 1-ви март честваме идването на Баба Марта, края на зимния сезон и началото на земеделската година. Но преди време на този ден се е отбелязвал с ритуали, които защищават дома от зли сили.

Някои от суеверията са свързани с Баба Марта. Бабите не би трябвало да излизат рано заран, с цел да не я срещнат и да не я ядосат, тъй като съгласно някои поверия тя не обичали възрастни дами.

На този ден не се перат или простират бели облекла, с цел да не се скапе времето и да няма градушки, които да съсипят реколтата.

Пред входната врата би трябвало да се изнесе нещо алено, тъй като хората вярвали, че този цвят развеселява Баба Марта.

Първата седмица от март се назовава Броеница и по тези дни се гадаело какво ще бъде времето през цялата година. Хората имали традиции да избират един ден сред 1 и 22 март - в случай че този ден е безоблачен, то това било знак, че годината за този човек ще е сполучлива. Ако денят е дъждовен, то тогава годината му ще е сложна.

В този ден мартеничките се закачат за здраве и с цел да предпазят хората от заболявания и зли очи. Според поверията белият цвят символизира мъжкото начало, а аленият - женското начало. Неомъжените дами би трябвало да си закачат мартеничка от лявата страна до сърцето, а омъжените да си я вържат на ръката.

 Първи март - Баба Марта

Друг значим миг е и къде ще бъде закачена мартеничката, когато притежателят ѝ види щъркел за първи път тази година. Някои от поверията гласят, че би трябвало да се хвърли в река, с цел да му върви на притежателя ѝ по вода.

Според други мартеничката би трябвало да се постави под камък, с цел да се види каква ще е годината за животновъдите. Ако след време там има мравки, значи ще е добра. Най-разпространената традиция е окачването им на дърво. Ако скоро дръвчето цъфне, това е знак, че годината ще е плодородна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР