Нулевите лихви и коронокризата промениха начините на спестяване и инвестиране.

...
Нулевите лихви и коронокризата промениха начините на спестяване и инвестиране.
Коментари Харесай

За година в пандемията: Бум на инвестиционните застраховки Живот

Нулевите лихви и коронокризата трансформираха методите на икономисване и вложение. Бум от 77% на подписаните капиталови застраховки „ Живот “ е регистриран към края на март на годишна база, оповестяват от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), като се базират на данни на Комисията за финансов контрол (КФН).

От края на 2020 година и изключително началото на тази година се оформя наклонност на значимо повишаване на премийния доход по тази застраховка, демонстрира разбор на в. " Монитор ". Ръстът на годишна база в края на януари 2021 година е 88%, към февруари е 44%, а към март – 77% и доближава 50,3 млн. лева От АБЗ показват, че аргументите за покачвания интерес към този артикул са сложни, като евентуално измежду тях е търсенето от страна на потребителите на по-изгодни други възможности за ръководство на спестяванията изключително в обстановка на нулеви и даже негативни лихви по депозитите.

Към 31 март премийният доход в животозастраховането общо доближава 150 млн. лв., като растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е 16%. Наред с това обаче се регистрира и сходен растеж от 16,9% на изплатените компенсации, които са в размер на 57,2 млн. лева.

Позитивно развиване се следи по линия на застраховка „ Пожар и други рискове “, при която се регистрира забележителен растеж на премийния доход на годишна база – в края на януари е 37,6%, февруари - 24%, а през март нарастването е 21%, като събраните награди доближават 24,7 млн. лева В АБЗ показват, че по линия на „ Кражба, обир, вандализъм “ се регистрира спад на премийния доход на годишна база, като в края на първото тримесечие на тази година понижението е 6%.

Въпреки че туристическите и бизнес пътувания към момента са в застой, премийният доход по застраховка „ Помощ при пътешестване “ се връща на равнища отпреди пандемията демонстрират данните на КФН. Към 31 март той е 12,3 млн. лева – същият размер като през 2019 година За съпоставяне през март 2020 година премийният доход по тази застраховка е бил 6,9 млн. лева Причината евентуално се дължи на съживяването на стопанската интензивност и последователното връщане към естествения темп на живот.

Ръстовете на подписаните застраховки е резултат от последователното възобновяване на икономическата интензивност. Пазарът към 31 март 2021 година бележи растеж на премийния доход от 6,1%. Общият размер на премийния доход е 806,8 млн. лв., регистрират още от АБЗ.

Изплатените компенсации възлизат на 313,5 млн. лева като се регистрира нарастване от 2,4% на годишна база.

Пазарът на общо обезпечаване реализира растеж на премийния доход от 4% на годишна база, най-високия за последните 12 месеца. Към март премийният доход е в размер на 657 млн. лева, а изплатените компенсации са 256,3 млн. лева, като остават на процедура без изменение на годишна база (-0,36%).

Данните не демонстрират особена динамичност по линия на най-масовите застраховки – „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите и „ Каско “. Премийният доход по застраховка Гражданско отделение към март е в размер на 281,8 млн. лева с минимално повишаване от 1,2% на годишна база.

Отчита се растеж от 5,4% на изплатените компенсации по тази застраховка в края на първото тримесечие на тази година. Слабо се покачва премийният доход по „ Каско “ - с 2,9% на годишна база до 167,5 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР