Нуждата от разширяване и необходимостта от реформи бяха в центъра

...
Нуждата от разширяване и необходимостта от реформи бяха в центъра
Коментари Харесай

ЕС трябва да се разшири, но се нуждае от реформи

Нуждата от разширение и нуждата от промени бяха в центъра на полемиката за ролята на Европейски Съюз като фактор за взимане на решения на Стратегическия конгрес в Блед на 29 август. Макар че участниците в полемиката, най-вече представители на външната политика на държавите-членки на Европейски Съюз се съгласиха, че Европейски Съюз би трябвало да премине през развой на промени, с цел да бъде подготвен за разширение, те не са на едно мнение за това по какъв начин да се реализира това, написа " Словениа таймс ".

Френският държавен министър за Европа Лоранс Бун съобщи, че съветската експанзия, дезинформация и опити за подкопаване на демокрацията потвърждават, че без разширение няма да има сигурност и непоклатимост за Европейски Съюз или прилежащите страни.

В светлината на идните избори за Европейски парламент тя съобщи, че разширението би трябвало да стане допустимо най-бързо, защото актуалният Европейски парламент го поддържа, което може да не се случи след изборите през юни идната година.

В диалог със Словенската организация по печата Бун съобщи, че разширението на Европейски Съюз ще докара до смяна в политиките, ръководството и бюджета. Европейски Съюз, който ще има 30 или 35 държави-членки, ще би трябвало да се приспособява, с цел да дава отговор на новата геополитическа обстановка.

Бун счита, че страните кандидатки, които реализират прогрес в осъществяването на критериите на Европейски Съюз, би трябвало да се възползват по-бързо, което ще направи процеса на разширение по-гъвкав.

Марко Щуцин, държавен секретар в словенското външно министерство, съобщи, че Европейски Съюз в настоящия си тип няма да работи толкоз добре след 10 години.

Коментирайки изявлението на словенския министър-председател Роберт Голоб от предходния ден, че промяната би трябвало да се реализира през идващите 12 месеца, в противоположен случай тя няма да се реализира въобще, Щуцин съобщи, че възприятието за неотложност идва от обстоятелството, че следващата година предстоят избори за Европейски парламент, което значи, че блокът ще има нова Комисия и нов парламент.

Освен това ще стартират договарянията за нова финансова рамка, сподели Щуцин и добави, че това ще сложи началото на събития, " които ще ни доведат до въпроса... какво желаеме от Европейския съюз ". Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Тиаго Антунеш счита, че полемиките за промените не би трябвало да се въртят към процедурни въпроси, а да се съсредоточат върху желанията и задачите. Но въпреки това, Даниела Шварцер, член на изпълнителния съвет на фондация " Бертелсман ", съобщи, че дребните страни членки се тормозят да защитят националните си ползи в един по-голям Европейски Съюз. Всяка страна желае собствен личен комисар, акцентира тя.

За унгарския министър на външните работи Петер Сиярто разширението е средство за създаване на по-голям и по-силен Европейски Съюз, което от своя страна ще го трансформира в по-силен фактор за взимане на решения. Способността на блока за взимане на решения е в неприятно положение, сподели той и добави, че той е изгубил силата си в региона на сигурността, икономическото влияние и енергийната сигурност. Сиярто беше безапелационен, че разширението би трябвало да се реализира допустимо най-скоро, даже преди 2030 година - времева рамка, предоставена от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. В същото време Антунес съобщи, че преди да се реализира разширението, би трябвало да се извършат промени. Те са нужни в необятен набор от въпроси и би трябвало да се преглеждат не като спънка, а като стъпка, нужна за основаване на потенциал за асимилиране./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР