Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на

...
Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на
Коментари Харесай

Радев: Достойнството на едно общество е свързано със знанието

Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа и запазиха народа ни. Това съобщи президентът Румен Радев, представен от БГНЕС.

“24 май още веднъж ни събира въодушевени от образеца, водени от нашия народ с корени, само че и бъдеще ”, сподели Радев в словото си по случай празника на българската писменост и просвета.

Държавният глава напомни, че има книги, които могат да наелектризират един народ. Сред тях са „ История славянобългарска “ и „ Рибният буквар “. „ Нашите предшественици с помощта на тези първи книги съградиха европейска страна с най-модерни просветителни институции “, добави Радев.

Той акцентира, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени и откриватели. Така той разяснява създалата се обстановка в последните дни, при които родните университети заплашиха, че няма да отворят порти, в случай че не получат почтено финансиране.

„ Бяхме изправени пред обстановка нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния апел за бъдещето на българската просвета и обучение и ще потърсим устойчиви решения “, прикани президентът.

Той напомни и думите на огромния български просветник Григор Пърличев, че „ учението крепи царството “.

„ Нека помним, че достолепието на едно общество е в директна връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на незнанието, може да се опасява от незнанието “, сподели Радев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР