Новото ускоряване на инфлацията в САЩ, Франция и Испания в

...
Новото ускоряване на инфлацията в САЩ, Франция и Испания в
Коментари Харесай

Проф. Красимир Петров: Трябва да подложим икономиката на сериозна диета, защото е затлъстяла

Новото ускорение на инфлацията в Съединени американски щати, Франция и Испания в сряда още веднъж притисна еврото, таман поело глътка въздух, и цената му още веднъж стартира да пада, както при започване на седмицата, с цел да слезе под паритета, въпреки и за малко.

Защо еврото потъна и стигна до паритет с $ – икономическите заключения и прогнози за актуалната и последваща година – разбор в " Нашият ден " по БНР прави проф. Красимир Петров:

" Седмичната равносметка – това са напълно инцидентни съмнения. Можем да предвиждаме като цяло дълготрайната наклонност, която е спад в еврото и имаме безусловно всички фундаментални стопански предпоставки еврото да продължава да върви надолу. Първият пиедестал е извънредно елементарен – за последните 2 години (2019-2021) ЕЦБ е нараснала своя баланс близо 2 пъти (от към 4,5 трилиона до към почти 9 трилиона). Т.е. имаме голямо отпечатване на пари (увеличаване на паричната маса). И в случай че удвоим парите, въпреки и с известно забавяне, ще удвоим цените. Втората причина е, че ЕЦБ е една от най-големите международни банки, която държи лихвите изкуствено ниски, към момента заковани на 0. А Европа има потребност до 8% повишение на лихвите. Те покачват с 0,25% и е безусловно микроскопично. Това е безусловно незадоволително. Говорим за публична инфлация от 9% и 0,25% няма никакъв резултат. Резултатът от това е, че имаме бясно кредитиране – банките раздават през ЕЦБ лихви на бизнеса, лихви по ипотечни заеми. Това бясно кредитиране е едната страна, която води до повишение на инфлацията.

Огромните над 10 милиарда евро, които взема страната ни и харчи, е другата причина за повишение на потребителската инфлация. И тези свръхниски, нулеви лихви дават опция на страната ни да взема големи заеми. Разбира се, същото по този начин и Гърция, Италия, Испания Португалия, Франция и Германия... И ЕЦБ е изправена пред голяма алтернатива – повдигането на лихвите ще докара до нова дългова рецесия, както през 2012 година ЕЦБ позволи колосални неточности в историята си и в този момент ние плащаме тези неточности с падащо евро и ускоряваща инфлация, която ни следва, даже и в България, през идните години. "

Проф. Петров разяснява изявлението на Кристалина Георгиева, че " не би трябвало да се позволява най-нуждаещите се да изпаднат в по-голяма неволя, а фискалната политика би трябвало да е в помощ на паричната ": " Това е невероятно, в случай че беше, от дълго време щеше да е приложена и да има дори Нобелови награди... Това, за което Георгиева приказва, е невероятно. Един-единствен метод има, и той е – стягане на коланите! Затягане на паричната политика (печатане на по-малко пари), качване на лихвите (това, което нападателно прави Централният запас на Съединени американски щати, може би не за дълго). Не е нужна съгласуваност на международно равнище сред банките. Достатъчно е нашето родно българско Българска народна банка да затегне критериите за кредитирането си. Трябва да имаме и ние, и Европа, и светът по-рестриктивна парична политика, комбинирана с по-рестриктивна фискална политика. Това са двете неща, които нито централните банки, нито държавните управления желаят да наложат. Трябва да се наложи парична дисциплинираност и това нито едно държавно управление не желае да направи. Трябва да подложим стопанската система на сериозна тежка диета, тъй като тя е голямо затлъстяла, а никой не желае да направи това.

Еврото си е едва от 2013 година насам, когато Марио Драги сподели, че ще направи всичко да овладее европейската рецесия и удвои паричната маса. Сега отново я удвоиха. Т.е. еврото е фундаментално извънредно едва като валута – то има слаба стопанска система, Евросъюзът е безрезултатен. А Путин е просто опрощение – той не е причина. Проблемите на Европа са дълбоки, структурни и Путин само ги обостря.

Европа сега е в криза. А българската стопанска система навлиза в този момент в криза – тя е на прага. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР