Новото отлагане на Brexit вече реално е факт, макар че

...
Новото отлагане на Brexit вече реално е факт, макар че
Коментари Харесай

Ново отлагане на Brexit и предсрочни избори на Острова - какви са новите трудности?

Новото отсрочване на Brexit към този момент действително е реалност, въпреки че във Англия остана една условност - утвърждение от горната камара на английския парламент т.е. Камарата на лордовете за предварителни избори на Острова.
От страна на Европейския съюз няма възражения новото отсрочване да е най-малко до 31 януари. Европейският съвет към този момент публично утвърди предлагането. В английския парламент, Камарата на общините също поддържа предварителни избори - на 12 декември. Изборите в Обединеното кралство нормално се организират през май или юни - последните избори през декември са се провели през 1923 година - тъй че каква разлика може да има в зимните избори?
Изборите са голямо организационно предизвикателство. Милиони изборни бюлетини би трябвало да бъдат разпределени. Трябва да се изпращат и по пощата. И хиляди учебни зали, църкви и читалища би трябвало да бъдат резервирани, с цел да се употребяват като изборни секции. Тревогата е, че доста от тези места към този момент ще бъдат резервирани в средата на декември за коледни събития.
Лора Лок, от Асоциацията на изборните админи, споделя, че членовете ѝ организират позвънявания и на доста от нормалните места към този момент има коледни резервации.
" Ще намерим изборни секции ", сподели тя пред BBC Radio. " Те могат да не са там, където хората чакат. На гласоподавателите може да им се наложи да пуснат бюлетините си в гаражи или под навесите на каравани ", добави тя.
И преброяването на гласовете, което трае доста часове и разчита на краткотраен личен състав, може също да се наложи да се извърши на сходни спонтанни места.
Ще спре ли неприятното време хората да гласоподават?
Това е трайно безпокойство, което инстинктивно се усеща като вярно. В студеното и влажно декемврийско време сигурно хората ще бъдат по-малко склонни да се избират и да гласоподават. Според специалисти обаче няма данни от Обединеното кралство, които да подсказват, че неприятното време стопира хората да гласоподават.
Изследвания от Университета в Оксфорд съвсем не откриват връзка сред времето и изборната интензивност - вместо това хората са по-склонни да гласоподават, в случай че предизборната конкуренция е оспорвана и има огромна разлика сред водещите партии. Много по-малко евентуално е те да гласоподават, в случай че изборът наподобява превдварително решен или главните претенденти наподобяват относително близки в политическата си вероятност.
Както в тази ситуация с изборните секции, по-късите зимни дни съставляват логистично предизвикателство за уредниците на избори. Някои към този момент възнамеряват да закупят краткотрайно осветяване за входовете на изборните секции, съгласно госпожа Лок. Може също да се наложи да обмислят основаването на паркинги и пътеки към изборните секции при положение на неприятно време.
Що се отнася до това дали по-кратките дни могат да въздействат на желанието на хората да гласоподават, нямам доказателства за това.
Проф. сър Джон Къртис от университета в Стратклайд сподели пред BBC, че в следвоенния интервал през февруари са били извършени два пъти избори през зимата и двата са били с висока изборна интензивност.
Може ли определената дата да спре студентите да гласоподават?
Предполага се, че избори в средата на декември, покрай края на семестъра, могат да повлияят на студентския избор. Студентите могат да бъдат регистрирани да гласоподават вкъщи, само че въпреки всичко да бъдат по това време в университет или лицей в деня на гласоподаване или назад.
Според уеб страницата за политиката за висше обучение WonkHE, 16 декември е най-често срещаната последна дата за университетите във Англия - само че мнозина приключват по-късно. Само шепа приключват преди 16 декември и преди предстоящата дата на изборите.
Анкетирането на YouGov допуска, че 70% от гласовете на студентите са били подадени в техния изборен регион, а не по адрес на образователното им заведение.
Студентите могат да се записват, с цел да гласоподават както на домашния си, по този начин и на университетския адрес, при изискване че са в разнообразни изборни региони. Те обаче могат да гласоподават единствено един път - подаването на повече от един глас на общи избори е закононарушение.
Когато датата на избора е известна, студентите би трябвало да имат време да се записват, с цел да гласоподават на подобаващото място.
Източник: BBC; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР