Новородените Zhong Zhong и Hua Hua са напълно идентичниДвете клонирани

...
Новородените Zhong Zhong и Hua Hua са напълно идентичниДвете клонирани
Коментари Харесай

Китайски учени клонираха маймуни

Новородените Zhong Zhong и Hua Hua са изцяло идентични

Двете клонирани маймунки сега са на възраст 6 и 8 седмици

Китайски учени са съумели да клонират сполучливо маймуни от рода макаци, оповестяват разнообразни източници. Това е първият сполучлив опит по клониране на примати от 1996 година насам, когато бе клонирана овцата Доли.

В последните две десетилетия голям брой проучвателен екипи се опитваха да клонират по-сложни същества от овцете, или така наречен примати. Но до този миг всички опити бяха несполучливи.

Преди няколко седмици обаче в Китай сполучливо са клонирани две маймуни, заяви Science News. Новородените маймунки Zhong Zhong и Hua Hua сега са на възраст надлежно 6 и 8 седмици.

Генетичните проби удостоверяват, че клонираните примати са изцяло идентични между тях, както и във връзка с маймуната, от която са клонирани. Това е първият важен пробив в клонирането на примати и се чака да даде мощен подтик на по-нататъшните проучвания в тази област.



В процеса на клониране е употребен същият способ, както при овцата Доли, прочут като соматичен нуклеарен трансфер (Somatic cell nuclear transfer; SCNT). Методът е бил доработен, защото в истинския си вид е неупотребим към приматите.

Учените са опитали с голям брой решения, с цел да доближат в последна сметка до стремежи резултат. Но даже и в този случай, от 127 яйцеклетки в ембриони са се развили 109. От тях 79 са били вградени в 21 самки, от които са забременели 6, а родените живи маймунки са единствено две.

Китайското достижение безспорно ще влезе в историята. Но то ще провокира и нова вълна от разногласия с етичен темперамент, защото идната цел на клонирането може да се окаже индивидът с всички произлизащи от това опасности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР