Ново увеличение на учителските заплати от 1 септември анонсира Министерството

...
Ново увеличение на учителските заплати от 1 септември анонсира Министерството
Коментари Харесай

Вдигане на учителските заплати с 5% анонсира образователното министерство

Ново нарастване на учителските заплати от 1 септември анонсира Министерството на образованието и науката. Ръстът е с 5% приблизително за педагозите и с 4 на 100 приблизително за непедагогическия личен състав.

Последно заплатите в учебните заведения и детските градини бяха увеличени от 1 април с 12.3% за педагозите и с 10% за непедагогическия личен състав.

С планувания растеж от 1 септември просветителното министерство пресмята, че междинната заплата на преподавателите ще стане 2032 лв., а за останалите заети в бранша – 1134 лв.. Предложението ще бъде разисквано със обществените сътрудници, а средствата за нарастването идват от спомагателните пари, обезпечени с актуализацията на бюджета.

Още при предходното нарастване на средствата обаче учители обясниха, че растежът не е идентичен за всички, а близо до междинната заплата взимат главно учители пред пенсия. Заплащането на по-младите преподаватели е по-близко до минималната заплата от 1415 лв. за преподавател. Най-ниското възнаграждение за старши преподавател сега е 1460 лв., за старши преподавател – 1516 лв., за заместител шеф – 1595 лв., за шеф – 1724 лв.. Минималната заплата за помощник-възпитателите е 745.50. За съпоставяне минимална заплата за страната от 710 лв., а междинното брутно възнаграждение за първото тримесечие на годината – 1593 лв. (за март доближава 1668 лева).

За нарастване на възнагражденията в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка се отделят близо 54.5 млн. лв.. За компенсации на напускащите просветителната система ще се изплатят 35.1 млн. лв. в допълнение. Над 1.2 млн. лв. повече се отпускат за училищен стипендии, напомнят от просветителното министерство.

Общо спомагателните средства за учебното и предучилищното обучение, гласувани с актуализацията на бюджета, са 150 млн. лв.. Освен за заплати те би трябвало да се разпределят и за прехрана и храна, както и за национални стратегии.

С 20% се покачва добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са планувани съвсем 5.5 млн. лв.. За компенсиране на по-високите разноски за храна с още 5 млн. лв. се подвига нормативът за целодневната организация на образователния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите просветителните институции ще получат 10.5% над досегашния си бюджет за прехрана и режийни разноски. Това ще коства на страната над 26 млн. лв. в допълнение. С 31% ще се усили нормативът за прехрана на дете в детските градини. За това са планувани съвсем 22.5 млн. лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР