Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова участва в

...
Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова участва в
Коментари Харесай

Финансовите министри в ЕС обсъдиха икономическите и финансови последици от войната в Украйна

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова взе участие в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се организира през днешния ден в Брюксел.

Официалният дневен ред на Съвета стартира с точката за Украйна по отношение на икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против страната. Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко , който взе участие виртуално в съвещанието, срещна министрите с последните макроикономически и бюджетни развития в страната.

Във връзка със замразените съветски активи той прикани за продължение на напъните „ агресорът да заплати за нанесените вреди и осъществените закононарушения “. Министър Марченко акцентира уговорката на Украйна да извърши промените и вложенията, залегнали в програмата на МВФ и в Механизма за Украйна . В умозаключение той подчертава върху твърдата решителност на Украйна да продължи да пази популацията и територията си. Съветът се срещна с постигнатия прогрес за потребление на облагите от замразените съветски активи в поддръжка на защитата на Украйна, както и с напъните за попречване на заобикаляне на глобите против Русия.

Министрите реализираха политическо единодушие по отношение на директивата за по-бързи и по-сигурни данъчни облекчения за надвзети налози при източника (FASTER). По законодателния пакет „ Данък добавена стойност в ерата на цифровите технологии “ Естония изрази терзания по един от детайлите на директивата, обвързван с електронните платформи, и уточни, че затова не може да поддържа целия пакет. Председателството изрази вяра за реализиране на единодушие по предлагането преди привършване на неговия мандат.

По време на съвещанието министрите разискаха използването на Механизма за възобновяване и резистентност и утвърдиха промени в проектите за възобновяване и резистентност на Испания и Италия. Също по този начин Съветът одобри изводи по отношение на провокациите пред фискалната резистентност, произлизащи от застаряването на популацията, и по отношение на финансовата просветеност. Белгийското председателството на Съвета и нидерландският министър на финансите показаха работната стратегия на Коалицията на министрите на финансите за дейности в региона на климата за интервала 2024-2025 година и осведомиха сътрудниците си за резултатите от годишната среща на МВФ.

На 13 май заместител министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова организира срещи с Комисаря по стопанска система Паоло Джентилони и с Президента на Еврогрупата Паскал Донахю , на които разиска политическата обстановка и последните развития по отношение на практическата подготовка и осъществяването на изискванията и критериите за консолидиране на България към Еврозоната. Двамата приветстваха поредните старания на служебното държавно управление, като подчертаваха върху смисъла на политическата непоклатимост за сполучливото завършване на процеса по присъединение.

Средна Европейска класа упорства министърът на превоза да поеме отговорност за протичащото се в морския бранш

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР