България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите

...
България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите
Коментари Харесай

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

„ България има поредна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е взела участие във всички начинания, свързани с тяхното възпоменаване ". Това гласи позиция на държавното управление „ Главчев " във връзка гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, изпратена до медиите.

От кабинета прецизират, че публикуваната грама до Постоянното посланичество на България към Организация на обединените нации в Ню Йорк не съдържа окончателните инструкции към дипломат Лъчезара Стоева. „ Документите, изтекли в интернет, са единствено част от процеса на взимане на решение и те не показват неговата целокупност. Това единствено основава почва за спекулации, тълкования и операции по тематиката ", настояват от Министерски съвет.

„ Изтичането на служебна преписка и безогледното ѝ разпространяване в общественото пространство може да се окачестви единствено като детайл на хибридна офанзива. Темата се използва политически в изискванията на предизборна акция и това вреди на ползите на България ", се споделя още в позицията на Министерския съвет по тематиката.

Служебното държавно управление изяснява, че се разграничава изрично от „ всевъзможни опити за внушения, свързани с смяна на геополитическата ориентировка на България ". „ С дейностите си държавното управление потвърждава ежедневно, че страната ни следва праволинейно европейския си път и вероятност ", гласи още известието.

От пресцентъра прецизират, че динамичността при реализиране на дипломатическата работа и образуването на позиция е обвързвана с голям брой „ работни " разновидности, които непрестанно еволюират в процеса на образуване на националната позиция на страната ни. Важна е формалната позиция, а до нея се стига след мнения на специалисти от отрасловите структурни звена на Министерството на външните работи, които включват разнообразни информационни канали ", допълват от кабинета.

Припомняме, че уеб сайтът BIRD изнесе информация, съгласно която министър председателят и външен министър Димитър Главчев е изискал България да се въздържи в Организация на обединените нации за сръбския геноцид в Сребреница. Той е изпратил до непрекъснатия ни представител в Организация на обединените нации Лъчезара Стоева „ скандална грама ", разкриваща „ невиждан напън на служебното държавно управление да бъде изменена геополитическата позиция на България ", сочат от BIRD. Стоева е отказала да извърши тази грама.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР