Ново село - Свети Константин ще бъде създадено в България.

...
Ново село - Свети Константин ще бъде създадено в България.
Коментари Харесай

Създават ново село - Свети Константин

Ново село - Свети Константин ще бъде основано в България. На 30 април държавното управление утвърди новото обитаемо място, което се намира на територията на община Пещера, област Пазарджик. То е в рамките на съществуващото селищно образувание с локално значение - летовище „ Свети Константин “.

Причината кабинетът да утвърди основаването на село е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е избрана с организационен проект. Също по този начин е открито съществуване на непрекъснато живеещо население и обществена и инженерна инфраструктура.

Село Св. Константин се намира на 16км от град Пещера, измежду вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Средната надморска височина на курорта е 1360 метра, което го прави отлично място за целогодишна отмора. Създадено през далечната 1898 година и оповестено публично за курортно населено място през 1901 година персонално от цар Фердинанд, то е едно от най-старите и многолюдни места за отдих с над 1000 частни вили.

Със основаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000. Общо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой поданици, демонстрира информация в Националния указател на обитаемоте места на Национален статистически институт. Към 31 декември 2017 година в страната има общо 5 256 обитаеми места, от които градовете са 257, селата - 4 997, а два са манастирите със статут на обитаемо място - Клисурски и Рилски.

Общият брой на селата с едноцифрен брой поданици е 409, а 162 са обитаемоте места, в които няма нито един непрекъснат жител. Селата без население се усилват с 5 пет спрямо 2016 година. С един гражданин в страната са тъкмо 71 села. По двама души население има в 61 обитаеми места, а по трима - в 49 села. 48 обитаеми места в България са с по четирима поданици. С по пет души непрекъснато население са 47 села, а с по шестима поданици - 40 села.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР