Ново правителство, нови кметове, нова война, нови заплати и осигуровки,

...
Ново правителство, нови кметове, нова война, нови заплати и осигуровки,
Коментари Харесай

ТОП 10 на най-четените статии от политика и икономика за 2023

Ново държавно управление, нови кметове, нова война, нови заплати и осигуровки, нови модели в енергетиката и нови знакови убийства. Това в резюме са най-четените истории през миналата 2023 година в секцията " Политика и стопанска система " на " Капитал ". Много от тях ще дефинират и събитията през новата 2024 година

Наред с това ни чакат нови избори - за европарламент, както и за президент на Съединени американски щати, което неизбежно ще има отражение върху световната политика, в това число и върху България. Предстои ни да забележим по какъв начин и дали ще се случи ротацията в държавното управление и дали няма да има раздор в ръководещото болшинство, който да докара до следващи предварителни парламентарни избори.

Нека обаче си напомним какво развълнува най-вече читателите през тази година. №1 Избори, избори и отново избори

Дотолкова свикнахме да гласуваме през последните две години, че трите вота тази година - т и т в два тура, някак минаха за нещо обикновено. След гласуването през април, въпреки и мъчно, беше образувано държавно управление сред ПП-ДБ и ГЕРБ, в което министър председателите (а и министрите) би трябвало да се сменят на 9 месеца. Няколко месеца по-късно обаче към ръководещото болшинство към този момент напълно очевидно се включи и Движение за права и свободи с дейната роля на ръководителя на парламентарната група Делян Пеевски. Към момента наподобява, че така наречен сглобка има всички шансове да изкара даже цялостен 4-годишен мандат, въпреки постоянно сред политиците да прехвърчат искри.
Реклама
На общинско равнище обаче обстановката е малко по-различна. След над десетилетие съвсем цялостна надмощие ГЕРБ загуби някой от главните си градове, в това число София и Варна. Въпреки това на доста места, измежду които и столицата, липсва ясно болшинство за ръководство в общинския съвет, като основаването на локални сглобки остава за началото на 2024 година

А, който също вълнува огромна публика. №2 Краят на Къро На 25 май в дома им в Южна Африка. Това стана скоро откакто прокуратурата повдигна обвинявания на Каменов и го разгласи за интернационално търсене. Той беше упрекнат задочно в обезпечение на убийството на някогашния началник на престъпната полиция Любомир Иванов през 2022 година

В по-далечно минало Каменов беше прочут като непосредствен сподвижник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 година беше упрекнат като началник на група за разпространяване на опиати и нанасяне на тежки телесни повреди, само че към пет години по-късно обвиняванията тихомълком отпаднаха. За зона на надзор на Къро дълго време се приемаше и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички действия на граничния пункт, което включваше така наречен златен мочур, лабораторията за хигиеничен надзор и обслужването на тировете. №3 Нито една повече В средата на лятото стотици хиляди хора в разнообразни градове, на друга възраст, с разнообразни възгледи, друга просвета и така нататък, реагираха като един и излязоха на митинг против насилието над дами.

Поводът бе. А по-дълбоката причина - стотиците насилвани, изтезавани, унижавани дами, чиито случаи постоянно остават по разнообразни аргументи без последици за насилниците. Ето за какво възгласът, който се чу в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали и други градове - " Нито една повече ", беше колкото обезверен, толкоз и застрашителен. Отчаян, тъй като обществото изцяло основателно се усеща оставено единствено на себе си - без институции, без грижа, без поръчител за правила и ред. Заплашителен, тъй като изоставеното общество елементарно може да се трансформира в раздаваща лично правораздаване навалица. №4 По-висока заплата Предложението на кабинета за нарастване на минималната работна заплата от началото на 2024 година с близо 20% - от 780 до 933 лв., беше направено в края на август като резултат от новото обвързване със междинните заплати., само че все пак минималният приход остава измежду най-ниските в Европа.
Реклама
Промяната е внезапна и ще се отрази отрицателно главно на работодателите в дребните обитаеми места и в браншове с ниска добавена стойност. За работодателите с изключение на разходът за самата заплата нарастват и вноските за осигуровки.

От друга страна, финансовият министър Асен Василев поддържа тезата, че няма по какъв начин стопанската система да се развива с ниски заплати и поради това следва ясна политика по увеличение на приходите, в това число и пенсиите, които следва да бъдат увеличени още веднъж през 2024 година №5 Вни-ма-ние, вни-ма-ние Системата за ранно предизвестие през телефона влезе на няколко пъти във фокуса на новините. Първо, тъй като я нямаше, когато беше най-нужна - при бедствието по Южното Черноморие, и второ, когато ненадейно и безредно започнаха тестванията с нея.

Изграждането на Bg Alert стартира едвам в края на 2022 година, макар че целеви средства по европрограма има налични от години. Макар да са разполагали с цели осем години, очевидно институциите са сметнали, че тази активност не е толкоз значима, с цел да й отделят потенциал - планът е задвижен в най-последния вероятен миг, към края на 2022 година, преди дейностите по остарялата стратегия да станат невъзможни.

Все отново в края на годината започнаха формалните проби на системата и хората в разнообразни градове започнаха да получават известия на мобилните си телефони. Остава през идната година да забележим по какъв начин Bg Alert ще работи в действителна конюнктура. Да се надяваме единствено, че ще има допустимо минимум мотиви да разберем това. №6 Новата цена на тока Най-голямата промяна в енергетиката от десетилетие потегля с цялостни гаранции за семействата до 2026 година, с което отпада и ролята на НЕК като публичен снабдител на сила. Реално обаче семействата ще имат таван на разноските и ще получават обезщетения, сходно на тези, които се заплащат на бизнеса от предходната година. Целта е да се избегне рискът от борсовите цени, само че в същото време да се изпълнят условията за либерализация на пазара, тъй че да се отпушат заплащанията по Плана за възобновяване - България чака 1.5 милиарда лева до края на годината и още толкоз през идната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР