Ново поскъпване на природния газ влиза в сила от днес.

...
Ново поскъпване на природния газ влиза в сила от днес.
Коментари Харесай

Природният газ поскъпна с още 20%

Ново повишаване на природния газ влиза в действие от през днешния ден. С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране цената на синьото гориво се усилва с още 20% и ще коства 69,40 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За съпоставяне одобрената от КЕВР цена за август беше в размер на 57,60 лева./MWh. Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди импортирано тази заран ново ценово предложение от " Булгаргаз ", което е с над 3% повече в сравнение с газовата компания оферираше преди - 67 лева То беше импортирано на 10 август, само че на предварителното намерено съвещание за разискването му в КЕВР от 25 август, шефът  на „ Булгаргаз “  Николай Павлов разясни, че след внасянето на заявката на 10 август цените на тези пазари не престават да се покачват и прогнозните цени за доставка за септември доближават 42,6 евро за мегаватчас.

Увеличената цена на природния газ за септември отразява най-много наклонността за продължаващо повишаване на цените на синьото гориво на интернационалните газови пазари, учотняват през днешния ден от КЕВР.  В одобрената цена са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка "  и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени, оповестява регулаторът.

Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него. В него е регистрирана препоръчаната на 1 септември от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31.08.2021 година и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за август 2021 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР