Ново изследване твърди, че дамите по-добре се справят с управлението

...
Ново изследване твърди, че дамите по-добре се справят с управлението
Коментари Харесай

Жените - по-добрите шофьори на безпилотни коли

Ново проучване твърди, че дамите по-добре се оправят с ръководството на безпилотни коли, съпоставено с мъжете.

Тяхната реакция е доста по-добра при непредвидени обстановки.

Изследването, което е извършено в университета на Нюкасъл, демонстрира, че самостоятелните транспортни средства е желателно да бъдат снабдени с настройки, съобразени с пола на лидера.

Установено е, че дамите по-добре управляват този вид возила, когато би трябвало да реагират на заплаха. Те по-бързо реагират, по-малко прибързани са и по-добре владеят кормилото.

В опита на учените са взели присъединяване 76 водачи - 33 от тях са били дами, а 43 - мъже. Те са управлявали автомобил в симулатор DriveLAB, който имитира безпилотна кола от равнище 3.

Това значи, че машината може да се движи съвсем без надзор от страна на водача, изключително по пътища с “предсказуем” трафик, само че индивидът зад кормилото би трябвало да е подготвен да поеме ръководството във всеки един миг.

Експериментът посочил, че междинното време за реакция при рискова обстановка при дамите възлиза на 2.45 секунди, а при мъжете - на 2.63 секунди. Също по този начин е открито, че дамите по-рядко внезапно навиват кормилото, запазвайки по-добра резистентност, написа The Daily Mail.

Учените са открили, че дамите по-рядко преждевременно поемат ръководството на самостоятелната кола. Това значи физически да поемат контрола - хващайки кормилото с ръце, поставяйки крайници на педалите и поглеждайки пътя.

Жените са създали 17 преждевременно поемания на контрола, а мъжете - 23. На този стадий обаче учените показват като “нестатистически значими” последните резултати.

В бъдещи опити откривателите желаят да проучат по какъв начин нормалните разсейващи действия за дамите и мъжете въздействат на времето им за реакция при вдишване на надзор над автомобила. Те настояват, че всекидневно нарушаване на пътя за дамите водачи е гримирането, до момента в който за мъжете това е потреблението на мобилни телефони.

Учените също по този начин желаят да проучат въздействието на фактори, като боледуване, стрес, претоварване и други върху уменията на водачите на самоуправляващите се коли.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР