Ново чудо на България! Бутилка от 1886 пренаписа историята на

...
Ново чудо на България! Бутилка от 1886 пренаписа историята на
Коментари Харесай

Ново чудо! Писмо в бутилка от 1886 пренаписа историята

Ново знамение на България! Бутилка от 1886 пренаписа историята на промишлеността у нас.

Строители на жп линия откриха запечатано в бутилка писмо с обръщение от 1886 година Бутилката от края на 19-ти век е била зазидана в мост по жп линия Белово-Цариград. Сега там се построява нова високоскоростна лента, съобщи бТВ.
-->
Всички строители от жп линията София-Пловдив се усещат изключителни късметлии. Следва сюжет като от сантиментален филм, само че в действителност ключът е историята на България.

Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специфична ниша.

" Открили сме част от историята на България може да се каже. Зарадвахме се и взехме решение, че би трябвало да бъде предадено в музея в Белово ", сподели Русев.

На пръв взор бутилката е доста остаряла, евентуално от вино, счупена е, само че запечена с восък.

Изкопът, в който е открита историческата бутилка е на 30 метра подземен.

След 137 години се разкрива посланието с дата 19-ти юни 1886 година от основния инженер и основния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал построяването на жп линията Цариград-Белово.

" Написан е на ръка, на хартия малко по-голяма от формат А4. За мен е извънреден факт това писмо, тъй като Белово е жп станцията, която в златните години на България има в действителност водещо значение в промишлеността ", сподели историкът в музея в Белово Севдалина Попова.

" От една жп гара Белово стана град, става център на община с доста бурно икономическо развиване, изключително след Съединението на Княжество България и Източна Румелия ", сподели кметът на Белово Костадин Варев.

Откривателите на бутилката замислят да слагат в градежа на жп линията нова бутилка и също да насочат обръщение към бъдещите генерации.

" Ще сложим ново шише с участниците, които ще изградят новия мост, ще подберем хубаво вино от региона и ще го запечатаме ", сподели ръководителят на обекта Тони Иванов.

" Трябва да си създадем извода - най-важното е това, което оставяме след себе си ", сподели Севдалина Попова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР