Новият тип магазини Billa ДнесНа 5 октомври Билла България отвори

...
Новият тип магазини Billa ДнесНа 5 октомври Билла България отвори
Коментари Харесай

Билла ще отвари 50 малки магазини, в които ще важат промоциите на веригата

Новият вид магазини " Billa Днес " На 5 октомври " Билла България " отвори първия си обект в страната по нова за веригата идея, наречена " Billa Днес ". Той се намира в Добрич и е с дребен размер като квартален магазин, само че с артикули и промоции, предлагани от компанията в останалите й огромни обекти. Магазините " Billa Днес " ще са с размер сред 450 и 600 квадратни метра и ще са ситуирани както в кварталите на огромните градове, по този начин и в по-малки обитаеми места. В тях ще се оферират до 4000-4500 продукта, подбрани според от търсенето и спецификите на съответния район и локация. Всички промоционални интензивности, присъщи за веригата, ще важат и за " Billa Днес ", прецизираха от компанията за " Капитал ". Новият вид обекти е резултат от фирмени разбори на потребителското държание през последните две години, които демонстрират, че 70% от българите пазарят с дребна потребителска кошница, с до 7 продукта, и на по-кратки шпации, разяснява за " Капитал " Владимир Василев , шеф " Корпоративно и стратегическо развиване " в " Билла България ". Той има 20-годишен опит в областта на търговията с бързооборотни артикули и е заемал управнически позиции на разнообразни пазари в България и в Европа. Голяма част от кариерата му минава в интернационалните структури на Maxima Grupe, а през 2018 година става част от борда на шефовете на испанската верига SuperSol Group. В " Билла България " Василев дава отговор за позиционирането на компанията на българския пазар и създаването на стратегически концепции и планове. Какъв е бизнес моделът, който стои зад новия формат магазини " Billa Днес "?
" Billa Днес " е модерният квартален магазин с размер сред 450 и 600 кв.м, който посреща ежедневните потребности на потребителите и техните фамилии. Неговите съществени преимущества са близката и удобнa локация, лесната за ориентировка класификация, разнообразието от свежи артикули и конкурентните регулярни цени. Нашите разбори на потребителското държание през последните две години демонстрират, че 70% от българите пазарят с дребна потребителска кошница, с до 7 продукта, и на по-кратки шпации. Като наклонността е този % да се усилва. За да отговорим на упованията на тези консуматори, разработихме концепцията на магазините " Billa Днес ". Те ще бъдат ситуирани в сърцето на кварталите в по-големите градове, както и в по-малки обитаеми места.

За разлика от множеството магазини от подобен вид " Billa Днес " ще има общоприетото за нашата верига работно време - от 7:30 до 22:00 всеки ден от понеделник до неделя. Подобно на по-големите ни обекти, тук още веднъж ще заложим на хибридния модел - каси на самообслужване и обичайни каси, за по-бързо и елементарно възнаграждение на продуктите.
По какво обектите от " Billa Днес " ще се разграничават от други магазини на вашата верига, които не са огромни като повърхност?
- След 23 години на българския пазар потребителите към този момент имат образувани упования, когато влязат в магазин на Billa. Свежи плодове и зеленчуци, домашно приготвени ястия, изпечен на място самун, прясно българско месо - това е основата, над която надграждаме. В " Billa Днес " тези категории ще образуват по-голям дял от асортимента спрямо останалите ни обекти. По-малкият формат магазини ще оферират до 4000-4500 продукта, подбрани според от търсенето и спецификите на съответния район и локация. За съпоставяне, най-големите ни обекти оферират над 10 000 продукта. " Billa Днес " е идея, създадена с фокус върху една съществена цел - да предложи на клиентите решение за ежедневния фамилен пазар, което икономисва време, разноски за гориво и ненужно блуждаене в така и така динамичното ни всекидневие.
Реклама

Има ли сходна идея в други страни, в които веригата оперира, от кое място черпите опит?
- Разбира се, в създаването на плана сме черпили опит и познания от сътрудниците ни в останалите страни, където оперира REWE групата, само че моделът на " Billa Днес " е основан особено за българския пазар. " Billa Словакия " сполучливо стартира нов формат магазини под името Billa Local, които също се намират в по-малки обитаеми места, само че имат по-различна тактика във връзка с асортимента. Нашият фокус е върху свежия подбор. Ще предлагаме изпечени на място самун и закуски, прясно месо на обслужване, скара и готвените ястия в топла точка, както и всички добре познати на клиентите марки и по този начин наречените бестселъри. В уюта на един актуален и привлекателен квартален магазин. В този смисъл форматът " Billa Днес " е до някаква степен неповторим.
Какви са преимуществата на този вид магазини?
- Основното преимущество несъмнено е близката и комфортна локация - тя несъмнено икономисва време. Още нещо, което икономисва време, е лесната за ориентировка класификация на магазините. Вярваме, че този формат разрешава на клиентите да намират продуктите, които търсят, доста по-лесно и да ги заплатят, без да чакат на опашка, с помощта на двата вида каси - експресни и обичайни. Бизнес моделът на " Billa Днес " стъпва върху редица изследвания на потребителските настройки, които направихме през последните две години. Те демонстрират да вземем за пример, че 2/3 от българите избират да пазарят месо на обслужване, вместо пакетирано, когато разполагат и с двете варианти. Повече от половината от потребителите също по този начин избират в магазина да има самун, изпечен на място, или пък деликатеси, изложени на витрината. Всички тези фактори бяха взети поради, когато разработвахме формата " Billa Днес ", тъй че да можем оптимално да се доближим до това, което клиентите си показват като " съвършения хранителен магазин ".
Клиентите на " Billa Днес " ще ли имат достъп до същите промоционални интензивности, които се оферират във веригата?
- Ниските цени са заложени в самото ни име (BILLA произлиза от началните букви на думите Billiger Laden - на немски " на ниска цена магазин " ). Не може да има Billa магазин без промоционални интензивности. Тъй като асортимента на " Billa Днес " ще бъде по-малък, въведохме специфичен знак в нашата седмична листовка, който да маркира промоартикулите, които клиентите могат да намерят и в своя квартален " Billa Днес ". Всички останали промоактивности - трупането на бонус ваучери, -25% на цели категории в " Гранде уикенд ", игрите с награди - от всичко това ще могат да се възползват и клиентите на " Billa Днес ".
Реклама По какво магазините BILLA от новия формат се разграничават от магазините на новата българска верига дребни магазини Minimart да вземем за пример?
- Магазините " Billa Днес " и имат напълно друга задача, в случай че ги преглеждаме от потребителска позиция. Освен по-голяма комерсиална повърхност " Billa Днес " ще предлага артикули от всички категории, които се оферират и в останалите Billa обекти - от плодове и зеленчуци до нехранителни артикули за дома и фамилията. Следим с интерес развиването на новата верига експресни магазини Minimart. За българските клиенти, както и за самия пазар, е потребно и здравословно да има по-голям избор и да навлизат нови и разнообразни формати хранителни магазини.
Колко магазина от новата идея планирате да откриете и в какъв период?
- До края на тази година ще отворим още 3 магазина " Billa Днес " - в Пловдив, в Силистра и в село Граф Игнатиево. Потенциалът, който виждаме в този формат, е доста огромен, по тази причина проектите ни са до 2030 година да отворим още 50 такива обекта в страната.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Свързани публикации " Билла " ще влага близо 50 млн. лева в нова складова база до Стара Загора 28 септември 2023, 16:34 Minimart: новата българска верига дребни магазини 5 май 2023, 08:59 Оборотът на " Билла " скача с 24% до над 1.2 милиарда лева, към този момент продава и онлайн 26 април 2023, 16:42 " Билла България " ще продава и онлайн от идната пролет 20 октомври 2022, 16:13

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР