Новият ред за определяне на кметските заплати, влязъл в сила

...
Новият ред за определяне на кметските заплати, влязъл в сила
Коментари Харесай

Кметът на Мадан се уреди с по-висока заплата от Фандъкова

Новият ред за установяване на кметските заплати, влезнал в действие от 2019 година, докара до цялостен разгул на някои места. Има общини, които в границите на една година са дали своят вот на два пъти внезапен скок в заплащането - един път с влизането в действие на новите правила, и повторно - след локалните изори. Така се стига да парадокси кметовете на дребни общини да взимат доста по-високи заплати от своите сътрудници в комплицирани за ръководство огромни градове. Това сподели инспекция на " Сега ".

През януари 2019 година държавното управление промени реда за установяване на кметските хонорари, като постави едно условие - заплатите на градоначалниците да не надвишават тези на министрите. С повишаването на междинната заплата в публичния бранш, регистрирано през декември, този най-много ще стигне през април сумата от 5522 лева Къде са най-наглите кметски хонорари? 

 

Размерът на общината няма значение 

 

Факт е, че дълго време таванът на кметските заплати бе замразен за разлика от възнагражденията на президент, министър председател, депутати и министри, които се дефинират въз основата на междинната заплата в публичния бранш. Така, до момента в който възнагражденията на едни управителни органи в последните години сензитивно порастват, при кметовете няма мърдане от 2012 година В края на 2018 година държавното управление реши да постави завършек на тази неправда, като постанови, че кметските заплати ще се съизмерват с министерските, като единственото условие е да не ги надвишават. 

Беше ясно, че този банален ред ще докара до огромни изкривявания сред общините. До въвеждането на тези правила кметските заплати зависеха от размера на съответната община и бяха задоволително разслоени. За София например таванът бе 3100 лева, за огромните градове като Пловдив, Варна, Бургас - 2700 лева, за по-малките - надолу по скалата според от броя на жителите. Премахването на тази взаимозависимост води до поредност от парадокси. 

 

В огромните градове - сиромахомилство 

 

По традиция в големите градове не дават естествени заплати, с цел да няма неодобрение. 2900 лева е възнаграждението на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Години наред нейната заплата не е помръдвала и се е движила под максимума, разрешен от закона. Пловдивският кмет Здравко Здравков е напряко за ожалване - разписва се под 1500 лева брутна заплата и отхвърля да я вдигне. Близка като размер е и главната заплата на кмета на Варна - съгласно пресцентъра на общината главното му заплащане е 1661 лева. Общинският съвет в Бургас реши, че считано от 1 януари главната заплата на кмета става 1980 лева

С тези хонорари кметовете на най-големите градове у нас напряко дишат праха на някои свои сътрудници в надалеч по-малки обитаеми места. Сред тях блестящо изпъква кметът на Мадан Фахри Молайсенов от Движение за права и свободи, който след локалните избори получи оптимално високото заплащане по закон. Общинският съвет на Мадан побърза да гласоподава на Молайсенов съществена месечна работна заплата в размер на 4600 лева, освен това неотложно - считано от 28 октомври 2019 година В изявление пред bTV кметът изясни, че никой не е възразил и че е разкрил сметка " Отвори сърцето си за нуждаещите се ", в която щял да превежда половината си заплата. Молайсенов е определен на първи тур с внушителните 88% от гласовете. По данни на Национален статистически институт в община Мадан живеят 12 276 души. За съпоставяне, в община Смолян популацията е 41 452 души, а заплата на кмета е избрана на 2900 лева

Нивото от 4000 лева е надхвърлено и в някои морски общини. Кметската заплата в Несебър още от януари 2019 г. бе завишена на 4200 лева Няма данни възнаграждението да е понижено. Несебър нашумя за последно, когато прокуратурата арестува настоящия кмет Николай Димитров поради следствие на скица за пазаруване на гласове. В началото на тази година профилираният съд отхвърли да го в профил от служба, само че прокуратурата апелира.

Висока заплата има от януари 2020 г. и кметът на Царево. Неговата заплата ще стане още по-висока през април, тъй като това е една от общините, в които възнаграждението на кмета не се дефинира в безспорен размер, а като процент (76,51%)  от оптимално разрешеното. Към момента на гласоподаване на предлагането министерската заплата е била изчислена на 4600 лева и по тази причина от общинския съвет са съобщили, че заплатата на кмета става 3519 лева При министерска заплата от 5522 лева, каквато се чака от април, възнаграждението на кмета ще стане 4224 лева Връзването на кметската заплата с министерската като процентно съответствие е остроумен ход, който икономисва на общинския съвет прегласуване при всеки растеж във възнагражденията на министрите и подсигурява на кмета гладко и безпроблемно придвижване нагоре, без непрекъснати пререкания в съвета. Решението на общинския съвет в Царево не е минало безпрепятствено, излиза наяве от протокола, само че възраженията тук не са довели до резултат. " Надявах се въпросната докладна да бъде изтеглена, само че очевидно вярата просто и тя се изчерпа. Сумата, заложена в докладната, е брутално висока. Ясно е, че законът разрешава, само че морално ли е ", попитал съветникът от " Гергьовден " Емил Пейчев, който е бил остро нападнат по-късно.

Още при започване на 2019 г. заплатата на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи бе увеличена от 2400 на 3500 лева На 2990 лева е избрана и заплатата на кмета на Бяла. 

Проверката в базата данни с решения на общинските препоръки демонстрира, че за по-големите градове, ръководени от кметове на Движение за права и свободи, типичното равнище на заплатата е към 3000 лева Заплатата на кмета на Кърджали е избрана на 3000 лева, на Джебел - 2980 лева, на Рудозем - 2950 лева

При ГЕРБ най-силно се прочу кметът на дребната и бедна община Ружинци Александър Александров, който ще взима 3400 лева заплата. За съпоставяне - заплатата на кмета в община Видин от началото на 2019 г. е 2860 лева

Колко нагли са тези заплати демонстрира статистиката на Национален статистически институт за междинните месечни заплати по области. За последното тримесечие на 2019 г. средната заплата във Видин е била 852 лева Простата сметка демонстрира, че кметът на Ружинци взима 4 пъти повече от междинното в региона. Видин е регионът с най-ниски заплати (заедно с Благоевград) и най-висока безработица у нас - 19,9%, съгласно последните налични годишни данни - за 2018 година Можем единствено да гадаем каква тъкмо е междинната заплата и каква безработицата в самото Ружинци, в което живеят 4374 души. 

 

По места - двоен скок за година 

 

Въвеждането на новите правила от началото на 2019 година и последвалите през есента локални избори са дали мотив на някои общини да гласоподават на два пъти нарастване на кметските заплати. Така заплатата на кмета на Свищов при започване на 2019 г. е вдигната от 2000 на 2400 лева, а през есента на 3000 лева На два пъти е пораснала, освен това стръмно, и заплатата на кмета на Козлодуй. Възнаграждението на кмета тук е било вдигнато с 10% от април и с това е станало 2640 лева, с цел да бъде наново увеличено през есента на 3500 лева От май заплатата на кмета на община Враца е увеличена със 700 лева до 2400 лева, и повторно - на 3400 лева, считано от 1 януари 2020 г. 

 

------------------------------

ДОБАВКАТА ЗА ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ

В общините се ползва разнопосочна процедура във връзка с добавката за прослужено време, сподели инспекцията на " Сега ". В Царево да вземем за пример в границите на дебата за растежа на заплатата на кмета съветничката от ГЕРБ Стела Кюмюрджиева развива тезата, че върху кметските заплати не се начислява клас прослужено време. В други общини обаче при растежа на заплатите има експлицитен текст, в който е конкретизирано начисляването на класа. В решението, с което е вдигната заплатата на кмета на Бургас, написа категорично, че към заплатата се начислява в допълнение месечно заплащане за добит стаж и професионален опит, в размер на 1% от главното заплащане. Толкова е и в Доспат, Смолян, Козлодуй. Не е ясно на какъв принцип се дефинира добитият стаж и дали и тук важи условието да се зачита единствено подобен трудов опит. Така кметове, които са първи мандат, не би следвало да получават добавка, в случай че не са изпълнявали служба в общинската администрация да вземем за пример. При депутатите, които също са изборна служба, има експлицитен текст, в който се споделя, че времето в Народно събрание се приравнява на стаж по специалността. От Столичната община отхвърлиха конкретика по какъв начин се начислява стажа при кметската заплата на Фандъкова, като единствено оповестиха, че това става по Кодекса на труда. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР