Новият пилотен затвор край дупнишкото село Самораново ще струва над

...
Новият пилотен затвор край дупнишкото село Самораново ще струва над
Коментари Харесай

Новият затвор край Самораново ще струва над 35 млн. лв.

Новият " пилотен " затвор край дупнишкото село Самораново ще коства над 35 млн. лева Това излиза наяве от оповестена преди дни социална поръчка от министерството на правораздаването. Срещу тази сума би трябвало да бъде построен цялостен комплекс от здания с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, учебно заведение, зала и библиотека.

Министерството прави втори опит да организира сполучлив търг за строителството. Първата поръчка бе прекъсната забавянето на процедурите и повишаването на строителните материали и действия отделените средства просто не бяха задоволителни.

Норвежкият механизъм

Изграждането на пандиза ще бъде платено по линия на Норвежкия финансов механизъм. Идеята на така наречен пилотен затвор е в постройката да няма килии с решетки, а придвижването на наказаните да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

Поръчката е разграничена на две елементи. В първата са включени постройката на пандиза, както и по-голямата част от строителството на останалите. Във втората фаза би трябвало да се изградят преходното поделение, в което пандизчиите прекарват известно време след идването си, учебното заведение, залата и библиотеката.

Първата фаза би трябвало да бъде приключена най-късно до 30 април 2024 година Това е крайната дата за допустимост на разноски по Норвежкия финансов механизъм. За строителството по втората е избран период от 1 година.

От времето на комунизма

Ако пандизът в Самораново бъде издигнат, той ще е първият нов от над 30 години. И сега наоколо до селото има общежитие с общ режим за наказани за леки закононарушения. " Най-младият " затвор у нас е този в Плевен, почнал да действа при започване на 80-те години на предишния век. Софийският пък е най-старият – построяването му стартира преди съвсем 120 години.

Многократно през миналите години разнообразни държавни управления са обещавали строителството на нов затвор, само че уверенията, че това ще се случи са оставали на хартия. Освен с пренаселеността им България има големи проблеми и с нечовешките условия в пандизите. Държавата е осъждана неведнъж. През последните се вижда позитивна наклонност – затвори и арести се ремонтират, основно благодарение на Норвежкия финансов механизъм.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР