Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предишния, коментира

...
Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предишния, коментира
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Нови избори могат да произведат чудовища

" Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предходния ", разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов.

За социолога Антоний Гълъбов значителната разлика е във връзка с това каква част от българските жители, имащи право на глас, са избрали това Народно заседание. Всякакви искания за това кой е победител са извънредно нелепи по простата причина, че болшинството от българските жители не е подкрепило никого, уточни Гълъбов пред Българска телеграфна агенция.

Първан Симеонов счита, че ще бъде изработен опит за сформиране на кабинет, тъй като това са упованията и на хората, и на интернационалните сътрудници, това е желанието и на по-голяма част от партиите, а и на президентската институция.

Протестните партии желаят да имат кабинет, тъй като им се поставя, а ГЕРБ също желаят да бъде формиран кабинет, с цел да могат да седят в профил и да гледат по какъв начин другите се мъчат, счита той. Симеонов означи, че съотношението на политическите сили е друго в този парламент и протестните партии имат непосредствен до болшинството резултат, само че въпросът в тази ситуация изобщо не е в количеството. Едва ли самият Борисов си е мечтал за подобен подарък - партиите на митинга да се скарат толкоз скоро, разяснява той. За пръв път имаме загуба на ГЕРБ на парламентарни избори, това трябваше да е краят на една ера, само че никой не го вижда, всеки сега се интересува от разнобоя сред протестните партии, уточни анализаторът.

Според него с предлагането за държавно управление Слави Трифонов евентуално си мисли, че по този начин поема ясна отговорност - персонална, без сделки, и дава отговор на публичните упования. Партиите на митинга обаче споделят: " Ти нямаш задоволително поддръжка, за какво не се контракти с нас ", а той постоянно може да отговори, че са недоволни, тъй като не влизат в държавното управление.

Слави Трифонов споделя: " Ето ви държавно управление, който желае да го поддържа ", и по този метод слага пред приключен факт останалите протестни партии и това е малко " извиване на ръце ". Имам възприятието, че сценаристите на Трифонов неправилно са решили, че политиката е нещо като книга игра, която те могат да напишат, разяснява Симеонов и означи, че политиката не е надиграване, а този ход е малко в този жанр.

Бомбата " Слави Трифонов " е съвсем обезвредена, счита Първан Симеонов. Това можеше да е политическа бомба, политическо експлоадиране, а това наподобява на несвоевременен гърмеж, изясни той. Според него, в случай че на следващия ден има избори, партията на Слави Трифонов няма да означи кой знае какъв брой огромен резултат. И го споделям като първият човек, който изрази мнение в народен ефир, че Слави Трифонов може да завоюва изборите, в случай че те са предварителни, напомни шефът на " Галъп интернешънъл болкан ". Симеонов счита, че Трифонов подценява демократичната прозападна общественост в България и добави, че тя е много гласовита и може бързо да те направи за смях.

Слави се мъчи да е визионер, той си споделя - давам кабинет с млади образовани хора, има визионерство и упоритост, той фактически желае да е потребен на страната си, както той го схваща, разяснява Симеонов.

В последна сметка номерът е кой ще излезе по-лош в очите на българите - Слави Трифонов ще изяснява, че неприятни са другите, а те ще изясняват, че той е неприятният, тъй като прави замяна, а не смяна, предвижда анализаторът.

В интерес на истината, при един нови избори, в случай че Демократична България съумеят да обяснят това добре, Демократична България може да се окаже една от главните сили в страната, счита Първан Симеонов. Според него, от липса на политически опит, Трифонов може да вдигне Демократична България, а да смъкна себе си. И без друго Демократична България е една от най-нарастващите обединения, тъй като Слави Трифонов споделяше " Време е за друго ", а Демократична България наподобяват като специалисти с проект по какъв начин да се направи " другото ", изясни анализаторът.

Той означи и още един развой, който би трябвало да се следи деликатно. Беше ясно, че от един миг, откакто предишния парламент не излъчи кабинет, най-интересната фигура в страната беше не Слави Трифонов, а Румен Радев със служебния кабинет, багра се тези фигури със мощно персонално наличие в един миг да не изпаднат в неприсъствен политически спор, притеснява се Симеонов.

Попитан кой ще бъде съпротива в идващото Народно заседание, той разяснява, че ГЕРБ биха се радвали да стоят и да гледат с " пуканки в скута " обстановката в профил. Според анализатора проектокабинетът на Трифонов не излъчва толкоз гняв към ГЕРБ, колкото служебният кабинет. Симеонов предизвести обаче за генерална заплаха - че сега, в който престижите се изгубят и очакванията се срутен, идват рискови времена, тъй като може някой инцидентен радикал да се появи на хоризонта. Едни нови избори могат да произведат чудовища, би трябвало доста да се внимава в обстановки като тази, когато хората се оглеждат да намерят несъмнено място и могат да го привидят под дърво и камък, сподели Първан Симеонов.

Антоний Гълъбов пък чака 46-ото Народно заседание да повтори модела на държание на 45-ото Народно събрание, да одобри някакво изключително законодателство в къс интервал от време и да се саморазпусне.

За страдание, това е по-лошият сюжет пред България, само че той става все по-вероятен, предвижда той. Гълъбов означи, че чисто статистически, последните избори са най-ниската изборна интензивност, откогато вършим избори от 90-та година до момента.

Най-лошото е, че политическият хайлайф отхвърля да се замисли върху това, че съвсем 60 % от българските жители не излязоха на тези избори, тъй че всевъзможни искания за това кой е победител са извънредно нелепи по простата причина, че болшинството от българските жители не поддържа никого, разяснява анализаторът. Нямаше диалог за бъдеще, нямаше логичен диалог за това в каква посока би трябвало да върви страната, по тази причина и болшинството от българските жители взеха решение, че тези избори са някакъв длъжностен мач на служебно държавно управление, счита той.

Според него значимото е не броят на мандатите, а това, че политическите партии в хода на предизборната акция не са съумели нито да открият разговор с гласоподавателите, нито да конструират каквато и да е смислена визия какво желаят да създадат като ръководство. Точно по тази причина тези турбуленции от последните дни са отзвук на цялата акция, сподели Гълъбов.

Мнението му е, че анонсът на Има Такъв Народ за държавно управление, личен състав, конструкция и цели е във допустимо най-неподходящия миг. От което в действителност стана ясно, че тази политическа групировка не желае нищо друго, с изключение на поддръжка за личните си планове, счита анализаторът. Вече имах опция да кажа, че това е корпоративна тактика, това не е политическа партия, това е компания, е мнението на Гълъбов.

Гълъбов не чака, че новият парламент ще успее да излъчи държавно управление. Опасявам се, че новото Народно заседание ще има за цел да продължи това изключително законодателство, това е най-опасното, разяснява той. Според него сякаш има безусловно единодушие за това да бъдат закрити профилираната прокуратура и профилираният съд. Проблемът не е в делата, които водят, а е в доста необятно дефинираното поле на подготвеност. Ако някой желае в действителност да развива правосъдната власт в България, би трябвало да стесни и да концентрира тези магистратури по този начин, че те да бъдат по-ефективни, счита той.

Според него в новия парламент ще има " множествена съпротива ", както и в 45-ото Народно събрание. 45-ото Обикновено Народно събрание се отличи с това, че имаше две опозиции - ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Най-вероятно в 46-ото Народно събрание ще имаме и трета опозиционна партия и това може би ще е Има Такъв Народ. Така че ние усилваме броят на опозициите, тъй като не можем да съставим болшинство. Няма политическа воля за основаване на болшинство. Така се стига до от ден на ден опозиции на опозициите, до момента в който на практика целият модел е подложен на подозрение, заключи Антоний Гълъбов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР