Новият крал на Великобритания Чарлз III стъпва по ръчно тъкани

...
Новият крал на Великобритания Чарлз III стъпва по ръчно тъкани
Коментари Харесай

Фабрика в Родопите тъче килими за кралското семейство

Новият крал на Англия Чарлз III стъпва по ръчно тъкани български килими. Малка фабрика в Родопите всяка година извършва по една поръчка за кралското семейство.

Преди малко повече от 10 години се оказало, че само дребен килимарски завод в българския град Костандово може да възвърне липсващ килим от XIX в. за лятната резиденция на кралица Виктория. Пет други предприятия от целия свят отказали да се заемат със задачата, което отворило вратата на килимарите от родопския град към кралските дворци във Англия. Българинът Нино Парпулов и неговият екип се заемат с една извънредно комплицирана задача.

„ Тъй като стаята е 18 метра и няма подобен стан, на който да се изтъче килима едновременно, софтуерно той трябваше да се раздели на три елементи и да се третират поотделно. Задачата ни беше да успеем да обучим дамите, които работят такава ръчна работа, да работят по този начин, все едно един човек е тъкал “, споделя той.

Килимарите от Костандово се оправят – 26 дами изтъкават килим като една. Така стартира връзката на Нино Парпулов и дребния завод с огромното кралско семейство на Англия. Килимите ги срещат през 2011 година и с новия крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила.

„ Чарлз и Камила са доста земни хора, държаха се доста естествено. Изобщо неповторими и по нищо не демонстрираха, че има някакво предимство от тяхна страна. Държаха се съвсем като равностойни с нас “, спомня си Парпулов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

До момента Нино Парпулов не е водил статистика какъв брой килими е изработил за кралското семейство, само че съвсем всяка година получава по една поръчка от Острова за някой замък или пък социална институция.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР