Новият антикорупционен орган ще разследва как Пловдивският панаир е отишъл

...
Новият антикорупционен орган ще разследва как Пловдивският панаир е отишъл
Коментари Харесай

Антикорупционният орган подхваща Георги Гергов с Пловдивския панаир

Новият антикорупционен орган ще проверява по какъв начин Пловдивският панаир е отишъл в ръцете на пловдивския предприемач Георги Гергов. Това става по искане на комисията по корупция в Народното събрание, научи Фрог нюз от депутати. Любопитното е, че всички членове на въпросната комисия са дали единодушие да се ревизират множеството подозрения към договорката с панаира.
Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев персонално е изразил подготвеност да се заеме със случая. Интересно ще е да се види дали ентусиазмът на Георгиев няма да се изпари, откакто се запознае с документите на Министерство на вътрешните работи, които Фрог разгласява преди време и от които излиза наяве, че съдии от окръжния съд в Пловдив са уличени в престъпления при прекачване собствеността на панаира. Припомняме, че в този интервал началник на въпросният съд е бил актуалният основен прокурор Сотир Цацаров. Не е загадка, че един от хората, лобирали Георгиев да оглави антикорупционния орган е точно Цацаров. В юридическите среди се твърди, че двамата са доста близки.

В реалност Главна дирекция „ Криминална полиция” хвана на тясно Сотир Цацаров през 2010 година със скандална информация. Документът е бил адресиран до посочения за непосредствен до модела КОЙ някогашен началник на полицията и НСО Ангел Антонов. От справката се схваща, че са осъществени поредност от непозволени действия-нарушения и закононарушения, по отношение на преструктурирането собствеността на „ Международния панаир-Пловдив” АД. Те са направени напълно в ущърб на общината и в отбрана на частни ползи. Според полицията, магистрати от Пловдивския областен съд са вписали промените в собствеността на сдружението, макар поредицата от нарушавания.

След обстойното изследване на казуса, Министерство на вътрешните работи предлага материалите да се изпратят неотложно както в прокуратурата, по този начин и до Инспектората на Висшия правосъден съвет. Причината е, че в полицията не са съгласни с мнението на тогавашния ръководител на окръжния съд в Пловдив, че подчинените му са работили правомерно при регистриране на измененията в собствеността на панаира. Проверка сочи, че в този интервал ръководител на съда е бил сегашният основен прокурор Сотир Цацаров, който заема този пост от 1999 година до края на 2012 година Според почитан полицейски източник материалите фактически отпътуват в прокуратурата, само че там потъват вдън земя.

Ченгетата са отбелязали в скандалната информация, че точно в този интервал става и въпросното преструктуриране на панаира. То минава съвсем незабележимо за обществото през 4 стадия. В началото общината има 75% присъединяване в него, АД „ Стария Пловдив” -8%, ЦУМ -8% и „ Слънчев ден-Варна” -9%. На 5 януари 2016 година отношението се трансформира, като делът на общината понижава на 61,47 на 100, за сметка на частния интерес. Появява се нов състезател - „ Парк -хотел Санкт Петербург” с 18,66% присъединяване. На трети стадий, през март 2007 година, общината има 51% капитал, до момента в който на четвърти стадий той пада под 25%. За да се стигне до тук се ползва скица, като частникът „ превзема” смесеното акционерно сдружение АД „ Пълдин Туринвест ”, с което общината взе участие в Пловдивския панаир. Така той минава в частни ръце.

При своята инспекция, полицията доближава до фрапиращи заключения за съставянето на нелегитимни и фалшифицирани протоколи, въз основата на които съдиите са вписвали измененията. Установено е и жестоко тъпчене на комерсиалния закон, както и манипулиране на правосъдни експертизи. От полицията са безапелационни, че са съставяни документи с погрешно наличие. „ Можем да създадем извод за авансово квалифициран сюжет за раздържавяване на ЕАД ” МПП -Пловдив”, се споделя в документите на Министерство на вътрешните работи.

Аферата е прихваната за първи път от някогашен министър в кабинета на „ Борисов”1. Апелативният прокурор на Пловдив Марин Пелтеков, обаче отхвърля през 2010 година да образува досъдебно произвеждане. Министърът тогава праща сигнала до ГДНП, където стартират инспекция, а нелицеприятните заключения от нея не закъсняват. „ Анализът ни дава задоволително учредения за противоречие с резултата от инспекцията на ръководителя на ОС-Пловдив”, приключва справката на ГДНП. Изводът касае мнението му, че съдиите са работили правомерно при вписването на измененията.

Дали индивидът на Цацаров-Пламен Георгиев ще удостовери изводите от инспекцията на Министерство на вътрешните работи през 2010 година, занапред следва да разберем. От резултатът пък ще заваси дали КПКОНПИ ще се употребява като бухалка за неуместните на властта хора и ще имитира активност за „ нашите”, както се приказва, или пък ще работи кардинално и независимо.

Документ 1

Документ 2

Документ 3
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР