Новите локдауни в Китай оказват натиск върху растежа на световното

...
Новите локдауни в Китай оказват натиск върху растежа на световното
Коментари Харесай

Съвсем леко забавяне на растежа на търсенето на петрол

Новите локдауни в Китай оказват напън върху растежа на международното търсене на нефт, акцентира Международната организация за силата (МАЕ), представена от Франс прес. Агенцията е преразгледала напълно леко надолу прогнозите си за 2022 година, само че чака нов напредък през 2023 година

МАЕ предвижда повишаване на търсенето през тази година с 2 милиона барела дневно (вместо оповестените по-рано 2,1 милиона) до общо 99,7 милиона барела дневно.

През 2023 година обаче търсенето ще надвиши нивото от преди КОВИД-19 и ще доближи 101,8 милиона барела дневно, в случай че Китай анулира рестриктивните мерки, както се чака.

Като цяло, даже с по-бавен ритъм, растежът на търсенето на нефт остава резистентен, защото в Близкия изток да вземем за пример, както и в Съединени американски щати, суровината е станала желана пред газа, който мощно е поскъпнал.

Според месечния отчет на организацията международното предложение на нефт се е нараснало със 790 000 барела дневно през август по отношение на юли, до общо 101,3 милиона барела дневно, след мощното обновяване на добива в Либия и в по-малка степен в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което обаче е обезвредено от спада на производството в Нигерия, Казахстан и Русия.

Петрол от Съединени американски щати и Норвегия измества съветския в Европа

Очаква се, че до декември растежът на добива ще забави още повече ритъм, като прогнозата е за 100,1 милиона барела дневно през 2022 година и 101,8 милиона барела дневно през 2023 година

В Русия износът на нефт през август е достигнал 7,6 милиона барела дневно (390 000 барела дневно по-малко, в сравнение с преди войната в Украйна), а постъпленията от този експорт се правят оценка на 17,7 милиарда $ (1,2 милиарда $ по-малко).

Европейски Съюз и Англия понижиха доставките на недопечен нефт от Русия с 880 000 барела дневно от началото на годината до към 1,7 милиона барела дневно. За сметка на това вносът от Съединени американски щати се е нараснал с 400 000 барела дневно до към 1,6 милиона барела дневно. Нараснали са и доставките от Ирак, Норвегия и Саудитска Арабия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР