Новините безспорно са много тревожни. Ставаме свидетели на едно развитие

...
Новините безспорно са много тревожни. Ставаме свидетели на едно развитие
Коментари Харесай

Доц. Пламен Ралчев: Войната излиза извън контрол

Новините несъмнено са доста тревожни. Ставаме очевидци на едно развиване на събитията, което аз от дълго време предвиждах. Никой явно не възнамерява края на този спор. И двете страни са ориентирани към оптимално изтощение на съперника. Тук остава отворен въпросът до какви средства ще прибегнат. Вече няма задръжки и във връзка с цивилни жертви и офанзиви против цивилен обекти, което вкарва спорът в един доста противен сюжет, където войната се води на всички места и с всички вероятни средства. 

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime доцент Пламен Ралчев – специалист по интернационалните връзки и началник на катедра в УНСС.

“Превръщането на невоенните обекти в съществени цели на съперника ще задълбочи спора и каквото и да се случи по-нататък, не виждам на какви основи ще бъде построен мир сред тези две страни ”, акцентира доцент Ралчев.
Няма никакво поле за маневриране от позиция на договаряния, ходатайство... нещата излизат отвън надзор. Моментът за намеса на медиатор беше изпусната от дълго време. Турция се опита да изиграе такава роля, само че тя е зает участник по един или различен метод – доставяше Украйна, само че има и специфични търговски ползи и покупко-продажби са Русия.
Според специалиста по интернационалните отношение действително няма мощ, която да посредничи в този спор. “Единственото, което остава, е двете страни да се унищожат ”, добави доцент Ралчев. 

Той е доста песимистичен към информацията за интервенция на България във гърмежа на Кримския мост.

“Подобни хибридни операции сме виждали от дълго време. Ако това е било частно транспортно средство, българската страна по никакъв метод не би могла да бъде държана виновна за това ”, уточни доцент Ралчев. 

По неговите войната от съветска страна ще продължи, до момента в който Путин е президент на Русия. 

“Ако в Русия не се случат събития, които да доведат до политическа смяна, аз не чакам тази война да стигне до своя край. Тук прогнозите са директно свързани със протичащото се в Русия околните месеци и години. Очевидно там има процеси, които осе държат под капак. Контролират се от репресивните органи, докога и по какъв начин това може да продължи не знаем и не можем да го предвиждаме ”, означи доцентът.

Той разяснява още, че при подобен вид режими като в Русия въпросът с политическо завещание не е доста явен.
Все отново има индикации, че в съветското управление и хайлайф има известно разцепление и разнообразни възгледи за аргументите, хода и прогнозите за развоя на войната по-нататък. Да се надяваме, че някаква парченце здрав разсъдък може да надделее и вътрешнополитически в Русия нещата да се урегулират по метод, който естествено да докара до края на тази война.
Доц. Ралчев означи, че Китай и Индия не са подкрепили Русия и не желаят да се ангажират с ходатайство или да някакъв различен опит за търсене на излаз от спора. 

Според геополитическия анализатор актуалната обстановка отслабва Русия на доста фронтове и Китай ще се възползва от това.

“Най-тревожното няма действителен фактор който да изиграе ролята на медиатор в този спор сред Русия и Украйна. Това значи, че войната ще продължава доста дълго, ще обгръща нови територии най-вероятно и ще ангажира огромни елементи от цивилното население, което значи, че жертвите ще бъдат големи ”, акцентира доцент Ралчев. 

Той предизвести, че светът е изправен в обстановка на ръба на нуклеарен спор.

“Тази война се трансформира в едно световно шоу, само че към този момент са забъркани разнообразни стейкхолдери. Общественото мнение е също доста значим фактор, който оказва влияние и напън върху политиците и вземащите решения в разнообразни страни. Обществата са доста по-информирани. Светът е доста по-сложен и сложен за прогнозиране в този момент ”, добави доцент Ралчев. 

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР