Нови снимки от космическия телескоп “Хъбъл разкриха интригуващи детайли относно

...
Нови снимки от космическия телескоп “Хъбъл разкриха интригуващи детайли относно
Коментари Харесай

Космическият телескоп Хъбъл засне прахов пръстен около млада звезда

Нови фотоси от галактическия телескоп “Хъбъл ” разкриха завладяващи елементи по отношение на младата звезда HR 4796A. Подробностите са разказани в научна публикация за The Astronomical Journal. 

Звездата е на възраст от 8 милиона години – т.е. тя е прекомерно млада (за съпоставяне нашето Слънце е на 4.5 милиарда години). Около звездата “Хъбъл ” е съумял да снима ослепителен пръстен от прахови парчета. Учените смятат, че пръстенът може да е изваян от гравитационното привличане на някоя към момента неустановена планета-гигант. И това не е всичко – в покрайнините оттатък пръстена има голяма пухеста прахова конструкция. 

Тази забавна звездна система е в самото начало на своето развиване – към нея занапред се раждат планети. На процедура тези прахови обединения могат да са парчета от сбълскващи се протопланети в самия развой на междузвездната еволюция. Говорим за динамични процеси, които напълно не са лимитирани единствено до въздействието звезда-материя – има доста други фактори, които реалокират праховия материал в покрайнините. 

Credits: NASA/ESA/G. Schneider (Univ. of Arizona)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР