Нови рекордно добри резултати, подкрепяни от покачващите се лихвени приходи,

...
Нови рекордно добри резултати, подкрепяни от покачващите се лихвени приходи,
Коментари Харесай

Банките и бизнесът в България през 2024 г.: В търсене на отговор на геополитическата несигурност

Нови рекордно положителни резултати, подкрепяни от покачващите се лихвени доходи, най-вече в корпоративния сегмент, само че и при продължаващ взрив в жилищното кредитиране. Същевременно обаче, въпреки и към момента растяща, стопанската система все по-отчетливо се забавя, а инфлацията остава висока и тежи на потреблението. Европейската стопанска система пък към този момент няколко следващи тримесечия буксува и на процедура е на ръба на рецесията. На този декор войната в Украйна продължава да носи неустановеност в района, а опасността от разрастването на войната сред Израел и " Хамас " остава надвиснала. На локална почва остава отворен въпросът за присъединението на България към еврозоната от началото на 2025 година

От тази позиция банковият бранш чака новата предизвикателна година, която, по всичко проличава, ще е следващата, белязана от знака на неустойчивостта. На фона на тези прогнози на 5 декември " Капитал " ще събере за единадесета поредна година представителите на водещите кредитни институции, регулаторите, държавното управление и бизнеса в България за годишната конференция на " Банките и бизнесът ". В рамките на форума, който обичайно дава разбори и опция за обмяна на информация по основните стопански и финансови тематики, представителите на финансовия бранш и действителната стопанска система ще търсят отговора на въпроси като къде стои България в подтекста на световните стопански трендове, какви политики ще следва ЕЦБ във връзка с главните лихвени проценти и каква ще бъде интензивността на банките в поддръжка на бизнеса и проектите на фирмите за вложения и нововъведения.

Събитието ще бъде намерено с поздравителен адрес от основния изпълнителен шеф и ръководител на Пощенска банка и ръководител на Асоциацията на комерсиалните банки в България Петя Димитрова . След нея на сцената поредно ще се качат подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство " Банково " Петър Чобанов , членът на борда да шефовете на Центъра за Европейски политически проучвания Даниел Грос и финансовият шеф на Европейския механизъм за непоклатимост (ESM) и Европейския фонд за финансова непоклатимост (EFSF) Калин Анев Янсер , които ще очертаят картината на упованията за банките и стопанската система през 2024 година, както и на мястото и ролята на европейската стопанска система сред възраждаща се Америка и изоставащ Китай.

В първия спорен панел на конференцията банкерите ще споделят упованията си за това по какъв начин ще се развива кредитирането през идната година, какви ще са политиките на финансовите институции за кредитиране на бизнеса и подкрепяне на стопанската активност, в каква посока и с какви темпове ще се движат лихвите, кои са секторите с капацитет, както и каква е готовността за приемането на еврото. Вижданията си ще споделят Петя Димитрова , основният изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева , ръководителят на надзорния съвет на Прокредит банк Петър Славов, както и Питър Рубен , кънтри управител KBC Group в България и основен изпълнителен шеф на ОББ. Модератор на панела ще е Филип Генов , съосновател и ръководещ шеф на компанията за цифрова промяна F27.
Реклама
Веднага по-късно Мартинс Янсънс , който е старши управител " Гаранции " в Европейския капиталов фонд (ЕИФ), ще опише за новите " зелени " гаранции за бизнес кредитиране в България.

След къса пауза втората част на конференцията ще стартира с изявление с основния шеф " Карти и терминали " в БОРИКА Радослав Димитров , който разяснява платежната инфраструктура за прехода към еврото и банковата цифровизация

Вторият спорен панел, който ще бъде модериран от изпълнителния шеф на IBSр Горан Ангелов , е отдаден на финансирането на бъдещето и упованията за нововъведения, цифровизация и обезпечаване на по-добро прекарване на клиента. Темата ще обсъдят Даниел Джолев , старши управител и зам.-директор на ръководство " Информационни технологии " в Уникредит Булбанк, Десислава Калинкова , началник бизнес отдел " Малки и междинни предприятия " в Прокредит банк, Петко Рангелов , началник на направление " Дигитализация и технологии " в Банка ДСК, и Георги Димитров , ръководител на съвета на шефовете на " Евротръст ".

Конференцията ще завърши с трети спорен панел, който ще сложи фокус върху взаимоотношението сред банките и бизнеса при ръководството на опциите и рисковете в ESG сферата. Вижданията си ще споделят Свилен Исаев , който е старши юрист и началник на практиката " Банки, финансирания и финансови пазари " в Kinstellar, както и Калина Кисьова , общоприет управител " Продуктово и бизнес развиване за корпоративен и МСП сегмент " в ОББ.
Реклама
Конференцията ще се организира в хибриден формат в " Гранд хотел Милениум София " и онлайн, като.
Свързани публикации Четири неща, които би трябвало да знаете за бюджет 2024 27 ноември 2023, 06:03 S&P увеличи вероятността пред рейтинга на България в очакване на еврото 26 ноември 2023, 09:41 Европейска комисия увеличи прогнозата си за българската стопанска система за тази година за сметка на 2024 година 15 ноември 2023, 16:23 Инфлацията продължава да пада - до 5.8% през октомври 15 ноември 2023, 13:36 Забавянето продължава: Растежът на Брутният вътрешен продукт се свива до 1.7% през третото тримесечие 14 ноември 2023, 15:45 Печалбата на банките към септември скача с 80% до рекордните 2.7 милиарда лева 1 ноември 2023, 14:56
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР