Нови промени в закона могат на практика да намалят пенсиите

...
Нови промени в закона могат на практика да намалят пенсиите
Коментари Харесай

Нови промени в закона се превръщат в кошмар за богатите пенсионери

Нови промени в закона могат на процедура да понижат пенсиите на хората, взели участие във втори пенсионен фонд.
През декември трябваше още веднъж да се прави план за нова скица, по която да се изплащат парите. Основната причина е, че съгласно в този момент написаните правила дами, родени след 31 декември 1959 година, към този момент могат да изискат задействане на заплащанията по втория дирек, написа тази заран "Марица ".
Конкретни правила по какъв начин да се случи това обаче няма. Tекстовете с измененията са събрани в концептуалния модел на общественото министерство, който ще бъде в основата на законовото регламентиране на изплащането на спомагателна пенсия от професионалните и универсалните пенсионни фондове. Моделът е изпратен за мнения до обществените сътрудници, а към правене на съответни законови промени ще се пристъпи след 15 януари.
Според документа пожизнената втора пенсия към този момент няма да се наследява, както е планувано сега в Кодекса за обществено обезпечаване. Родените след 1959 година ще имат избор сред три разновидността за погашение на втора пенсия, само че всички те не зависят напълно от волята на обезпечения, а от размера на насъбраното.
Правото на заместничество на парите в самостоятелните партиди ще съществува единствено в избрани случаи. На процедура хората, които постоянно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

Богатите пенсионери най-ощетени
При вид за пожизнена пенсия парите ще отидат в общ пул и няма да са наследяеми. В концепцията е разказано, че изплащането ще бъде от фонд (пул) във всеки частен фонд, като при недостиг ще се употребяват пари от специфичен авариен фонд.
Ще има обезпечен размер на пожизнената пенсия, който ще се записва в контракта на всеки пенсионер.
Пенсията ще се актуализира един път годишно в посока покачване или намаляване, само че тя няма да може да пада под обезпечения размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават обезпечени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, т.е. не под 40 лева на месец съгласно настоящето законодателство.
Така този вид е използван за хора, чиито приходи са единствено над минималните. Активирането на заплащанията може да стане една година преди навършването на законовата възраст.
Лимитирани програмни тегления единствено до избрана възраст Хората, чиято месечна пенсия би била сред 20% и 50% (т. е. сред 40 лева и 100 лева към днешна дата) от минималната, ще могат да изберат и разновидността „ програмирани тегления “.
Според текстовете, тези с най-ниски пенсии няма да могат да се възползват и от този вид.
Тегленето на парите по проект ще става един път годишно. Само в този случай пенсията ще е наследяема. Въпросната срочна пенсия ще се заплаща единствено за броя години, отговарящ на междинната предстояща дълготрайност на живота. Така при предстояща междинна дълготрайност от 85 години да вземем за пример пенсионер на 86 стопира да получава втора пенсия.

За натрупалите малко средства
Третият вид е за хората с най-малки натрупвания, които не доближават за пенсия в размер на даже 20% от минималната пенсия, т.е. 40 лева Те ще получат сумата си от частния фонд еднократно или разсрочено, с цел да не заплащат непотребни такси на частните фондове. Подобни заплащания ще са възможни при избрани условия, като покупка на жилище, тежки болести, трайно понижена продуктивност и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР