Нови палеомагнитни изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята

...
Нови палеомагнитни изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята
Коментари Харесай

Вътрешното ядро на Земята я е спасило от превръщане в планета като Марс

Нови палеомагнитни проучвания демонстрират, че твърдото вътрешно ядро на Земята се е формирало преди 550 милиона години и е възстановило магнитното поле на планетата.

Въртящото се течно желязо във външното ядро на Земята, намиращо се на към 3000 км под краката ни, основава защитното магнитно поле на планетата, наречено магнитосфера. Въпреки че това магнитно поле е невидимо, то е жизненоважно за живота на повърхността на Земята. Това е по този начин, тъй като магнитосферата защищава планетата от слънчевия вятър - потоците радиация от Слънцето.

Преди към 565 млн. години обаче силата на магнитното поле е намаляла до 10% от днешната му мощ. След това, по тайнствен метод, магнитното поле се е възстановило и е възвърнало силата си тъкмо преди Камбрийската детонация на многоклетъчния живот на Земята.

Какво е провокирало възобновяване на магнитосферата?

Според нови проучвания на учени от университета в Рочестър това възобновяване е станало в границите на няколко десетки милиона години. Това е доста бързо в геоложки мащаби и съответствува с образуването на твърдото вътрешно ядро на Земята, което допуска, че ядрото евентуално е директна причина за това.

" Вътрешното ядро е извънредно значимо ", споделя Джон Тардуно, професор по геофизика в катедрата по науки за Земята и околната среда на университета. " Точно преди вътрешното ядро да стартира да пораства, магнитното поле е било в точката на колапс, само че незабавно щом вътрешното ядро е почнало да пораства, полето се е възстановило. "

В публикация в списание Nature Communications, учените дефинират няколко основни дати в историята на вътрешното ядро, в това число по-точна оценка на неговата възраст. Изследването дава нови сведения за историята и бъдещата еволюция на Земята и по какъв начин тя се е трансформирала в обитаема планета, както и за еволюцията на други планети в Слънчевата система.

Разкриване на информация в антични скали

Земята е формирана от пластове: земна кора, в която съществува живот; тога - най-дебелият пласт на Земята; разтопено външно ядро; и твърдо вътрешно ядро, което на собствен ред се състои от външно и вътрешно.

Магнитното поле на Земята се основава във външното й ядро. Въртящото се течно желязо там провокира електрически токове, задвижващи събитие, наречено геодинамо, което основава магнитното поле.

Поради връзката на магнитното поле със земното ядро учените от десетилетия се пробват да открият по какъв начин магнитното поле и ядрото на Земята са се променяли през историята на нашата планета. Те не могат да измерят непосредствено магнитното поле заради местоположението и рисковите температури на материалите в ядрото. За благополучие минералите, които се издигат на повърхността на Земята, съдържат дребни магнитни частици, които фиксират посоката и интензитета на магнитното поле сега, в който минералите се охлаждат и втвърдяват от разтопеното си положение.

Чрез проучване на магнетизма, заключен в античните кристали - област, известна като палеомагнетизъм - откривателите дефинират две нови значими дати в историята на вътрешното ядро:

Преди 550 милиона години: времето, когато магнитното поле стартира бързо да се обновява след съвсем цялостен колапс от 15 милиона години преди този момент. Изследователите изясняват бързото възобновяване на магнитното поле с образуването на твърдо вътрешно ядро, което е заредило разтопеното външно ядро и е възстановило силата на магнитното поле.

Преди 450 милиона години: времето, в което структурата на възходящото вътрешно ядро се трансформира, отбелязвайки границата сред най-вътрешното и най-външното вътрешно ядро. Тези промени във вътрешното ядро съответстват с промени по същото време в структурата на лежащата върху него тога, дължащи се на тектониката на плочите на повърхността.

Тектоничните придвижвания на плочите на повърхността на Земята индиректно са повлияли на вътрешното ядро, а историята на тези придвижвания е отпечатана надълбоко в Земята в структурата на вътрешното ядро.

Избягване на орис, сходна на тази на Марс

По-доброто схващане на динамичността и растежа на вътрешното ядро и магнитното поле има значими последствия освен за откриване на предишното на Земята и прогнозиране на нейното бъдеще, само че и за разгадаване на методите, по които други планети биха могли да образуват магнитни щитове и да поддържат изискванията, нужни за съществуването на живот.

Изследователите считат, че Марс да вземем за пример в миналото е имал магнитно поле, само че то е изчезнало. Това прави планетата уязвима за слънчевия вятър, а повърхността без океан. Макар да не е ясно дали неналичието на магнитно поле би довела до същата орис на Земята, " Земята сигурно щеше да загуби доста повече вода, в случай че магнитното ѝ поле не беше възобновено ", споделя Тардуно. " Планетата щеше да бъде доста по-суха и доста по-различна от днешната ".

Затова във връзка с планетарната еволюция проучването акцентира смисъла на магнитния щит и механизма за неговото поддържане, споделя той.

" Това проучване действително акцентира нуждата да има нещо като растящо вътрешно ядро, което да поддържа магнитното поле през целия живот - доста милиарди години - на планетата. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР