Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство. Те

...
Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство. Те
Коментари Харесай

70 метра дистанция на магистралата

Нови ограничения за придвижване по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те плануват водачите да съблюдават наложително минимална отдалеченост от 70 метра за придвижване по автомагистралите. За скоростните пътища тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета отвън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за придвижване по пътищата, водачите на транспортни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните транспортни средства, който дефинира нормите за техническата редовност на колите, написа "Монитор ". Те към този момент са качени на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи за публично разискване.

Промените в разпоредбите плануват солена санкция от 100 лева за водачите, които паркират, където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък санкцията скача на 200 лева Досега за погрешно паркиране глобата беше 50 лв..

С новите текстове се вкарва и условие пешеходците да разполагат с най-малко два метра ширина при прекосяването им по тротоара.

Сред другите ограничения е автомобил, преотстъпен от притежателя му на безсъвестен водач, да бъде спиран от придвижване за интервал от шест месеца до една година. Според настоящата сега наредба регистрацията се заличава единствено в случай че автомобилът е преотстъпен на лидер без брошура, или в случай че самият притежател е хванат от катаджиите да кара без нужното удостоверение или е седнал зад кормилото с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лева вместо 100 лева към този момент ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпореждания плануват нов шофьорски изпит при три тежки нарушавания в границите на две години. Според новите правила общо седем са нарушаванията, при които ще се лишава книжката. Сред тях са шофирането след приложимост на алкохол, организирането на гонки, както и придвижването в спешна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, в случай че реши, че сме в нервност, меланхолия, или дълбока психическа драма. Свидетелството ще се лишава краткотрайно, до момента в който лидерът не удостовери, че дава отговор на психическите условия да стои зад кормилото.

Хлапетата, които постоянно сме привикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат към този момент единствено да се возят в талигите. Според новите правила право да ръководят транспортно средство с животинска двигателна сила ще имат единствено навършилите 16 години.

Възрастов предел за придвижване по пътното платно има и за велосипедистите, които ще би трябвало да са чукнали минимум 14 години, в случай че не са с пълновръстен компаньон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР