Нови детайли около жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София,

...
Нови детайли около жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София,
Коментари Харесай

Нови детайли от катастрофата на Околовръстното - три камери са заснели какво се случва

Нови елементи към жестоката злополука на " Околовръстното шосе " в София, при която почина френски жител. От прокуратурата оповестиха, че три камери са снимали по какъв начин полицейски патрул следва спортния автомобил на обвинения Димитър Любенов преди злополуката. Нещо повече - служителите на реда в него са станали очевидци на случая, а по-късно са си тръгнали. Показанията на обвинения са, че е дал рушвет на служителите на реда, само че към момента този въпрос се обяснява.

Днес обаче бяха оповестени и още забавни данни към следствието, което върви против двамата служители на реда - мъж и жена. Патрулният автомобил, с който те са се движили след спортната кола на обвинения и е бил със затъмнени стъкла, е сниман с камери, само че по данни на прокуратурата от записите не могат да се разграничат лицата вътре. По данни от камерите патрулът е засечен на мястото на злополуката малко след конфликта, само че се е отдръпнал от там.

По подигравка обаче той е и първият, който е изпратен мястото на случая след подаден сигнал на тел. 112. В хода на следствието са конфискувани и телефоните на двамата полицейски чиновници. Любопитното е, че единият от тях не е дал паролата си, с която устройството му може да бъде отключено.

Камери, снимали придвижването на автомобила на Димитър Любенов демонстрират, че той е бил придружен от полицейски патрул директно преди злополуката. Любенов се е движел с близо 200 км/ч, а патрулът - с към 100.

" След което има един миг, в който няма камери, само че има едно закъснение по джипиес системата от три минути. Там по всяка възможност и двата автомобила са спрели, тъй като директно по-късно те още веднъж се виждат на друга камера един зад различен. Така пътят им продължава досега на злополуката ", сподели Иво Илиев - зам.-административен началник на СГП.



Какво се е случило в този 3-минутен период към момента се обяснява. От камерите обаче се вижда, че директно след злополуката патрулът се озовава навръх мястото на случая. Вместо да останат на място и да оказват помощ на потърпевшите, служителите на реда обръщат автомобила си и се отдръпват на заден ход в локалното платно. Очевидец обаче спрял автомобила си и подал сигнал на 112.

" От 112 след това от дежурната звънят на най-близкия патрул, който по случайност или не е тъкмо този, който се е отдръпнал и по тази причина този патрул, който е върнал от злополуката се връща на местопроизшествието, с цел да оказва помощ, просто тъй като е бил най-близо по джипиес и те са го изпратили него ", сподели Илиев.

Обвиняемият Димитър Любенов е дал показания, в това число и пред арбитър, че е дал рушвет на двамата служители на реда.

" В качеството си на очевидец е декларирал, че изказал признателност, намерил е път към сърцето им като им е дал 200 лева и те са го придружили. Това са неговите показания. Има някои несъгласия в разпитите на разнообразни лица, само че има още един очевидец, който още вечерта е знаел за това ", сподели Илиана Кирилова - административен началник на СГП.



От обвиняването дадоха отговор и на служебния вътрешен министър, който преди дни съобщи, че записите от камерите са били показани на наблюдаващия прокурор, а чиновници на Министерство на вътрешните работи предложили служителите на реда да бъдат арестувани.

" След като наблюдаващия прокурор се срещна с материалите, той не разреши на чиновниците да извършат тези дейности, пое надзор върху въпросното следствие и предизвести, че не би трябвало да огласяваме данни, с цел да не пречим на следствието ", сподели Иван Демерджиев на 4 октомври.

" Няма по какъв начин тези двамата, които са били мъжът и дамата в патрулната кола да бъдат арестувани от прокурор до 72 часа, защото те са евентуални очевидци по това дело на ПТП-то. Другото, което е що се отнася до тази 24-часова мярка, аз считам, че на всички е известно, че тя в действителност се взема единствено от органите на Министерство на вътрешните работи ", сподели Илиана Кирилова - административен началник на СГП.

Главният прокурор Иван Гешев също разяснява случая.

" Сигурно има, има освен служители на реда, има несъмнено забъркани на всевъзможни равнища, всевъзможни държавни чиновници в това число от правосъдната власт. Въпросът е, че това е едно дребно следствие от всичко това и ние би трябвало да решаваме действителния проблем, а не следствията ", сподели той.

По случая следва да бъдат извършени още разпити. А дали и какви обвинявания ще бъдат повдигнали на двамата служители на реда - следва да стане ясно.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР