Към 30 април и 1 май очакваме значителни валежи над

...
Към 30 април и 1 май очакваме значителни валежи над
Коментари Харесай

Антициклон от Украйна ни носи порои, възможни са наводнения

Към 30 април и 1 май чакаме обилни превалявания над Източна България като на доста места количествата ще са сред 40-60 л./кв.м, и то за къс интервал. За това предизвестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Очакваните феномени ще са конвективни по темперамент, което покачва и риска от вероятни наводнения и превалявания от над 80 л/кв.м.

Ако проучваме полетата виждаме, че АЦ ще усили в допълнение преваляванията. Причината за увеличаване на преваляванията е, че България се намира до южната външна страна на антициклон, позициониран над Украйна.

При разширението на АЦ доста постоянно се получават възходящи придвижвания в приземните пластове, което усилва и преваляванията. Това, с композиция и на Черноморската влага, ще докара до образуването на мощни гръмотевични стихии и то на огромна повърхност. Моделите предвиждат и обилни превалявания с не стопанско значение. Тези превалявания, за жалост, могат да ни напомнят за нещастието, която се случи във Варна на 19 юни 2014 година

Съветваме да се обърне внимание към идната конюнктура, даже и да не се осъществя. Хубаво е да сме готови, тъй като бурите предходната година, провокираха наводнения и нанесоха и материални вреди. Нека да си спомним и нещастието по Южното Черноморие на 5-ти септември 2023г. Тези стихии бяха провокирани от сходна конюнктура, предизвестяват още от Meteo Balkans.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР