Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни

...
Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни
Коментари Харесай

Санират сгради в 11 града с 29 млн. лв.

Нови близо 29 млн. лева за енергийна успеваемост на многофамилни и публични здания ще получат 11 дребни и междинни градове в страната, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството. Средствата се обезпечават от Министерството на районното развиване и благоустройството посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година по процедура „ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “.

С ресурса се планува да бъдат актуализирани 63 многофамилни жилищни здания, две учебни заведения и една административна постройка в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй. Седем от обитаемоте места попадат в Северозападна и Северна Централна България, чието развиване е приоритет за държавното управление.

С новите средства жилищата на още 2055 семейства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление посредством възстановяване на енергийната успеваемост на постройките.

В рамките на процедурата бяха подадени 71 планови оферти. Те се оценяваха на два стадия – за административно сходство и допустимост, след което бяха осъществени техническа и финансова оценка. Работата на Оценителната комисия завърши на 30.07.2020 година Предстои подписване на контракти за безплатна финансова помощ с претендентите, чиито планове са препоръчани за финансиране.

„ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “ е продължение на процедурите „ Енергийна успеваемост в периферните региони “ и „ Енергийна успеваемост в периферните райони-2, по които бяха подписани 202 контракта на обща стойност 188 млн. лева С тях се чака да се усъвършенства енергийната успеваемост на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни здания с 5907 семейства и 201 обществени здания на локалните централни управляващи в общините. Вече са реновирани 276 жилищни здания с 3818 семейства в общо 28 дребни и междинни градове.

Приоритетна ос 2 на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 е предопределена да подкрепи осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост в публични и жилищни здания в дребни градове - центрове на общини в периферните региони.

Инвестициите способстват за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, понижаване на крайното ползване на сила и излъчванията на парникови газове, с което се покачва качеството на въздуха. Подобрява се и положението на сградния фонд в дребните градове и изискванията за живот в тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР