Новата власт в България е една изключително нестандартна конструкция. Затова

...
Новата власт в България е една изключително нестандартна конструкция. Затова
Коментари Харесай

Новата власт в България: как ще функционира тази нестандартна конструкция


Новата власт в България е една извънредно ексцентрична структура. Затова дано разбираем по какъв начин тъкмо ще действа тя, какви са главните ѝ особености и преимущества и къде дебнат рискове.

Кирил Петков с членовете на оферти от него кабинет

Коментар от Веселин Стойнев:

Здраво ли ще бъде? Известен отговор може да ни даде самата му структура. Инженерният план обаче е толкоз ексцентричен, че едвам от практиката ще стане ясно кои са носещите и кои са ограждащите градивни детайли на постройката.
Редакцията предлага
Как наподобява постройката на властта

В основата на властовата пирамида е най-голямата политическа иновация - 18-те експертни съвета, посредством които освен се реализира управническата стратегия, само че които остават и като непрекъснато настоящ съвещателен орган на обединението. Предназначението на тези препоръки е да създават единодушие и да заскобяват разликите - тъкмо по този начин бе реализирано и съдружното съглашение. Занапред, стъпили на утвърдените правила, политики и ограничения със периоди за осъществяване, препоръките ще продължат да построяват консенсус към този момент на оперативно равнище, а несъгласията ще се преодоляват на политическо. Но самият план всяко решение първо да има технократски тип авансово тушира избуяването на тежки разлики и конфликти. И даже този технократизъм да е единствено една неполитическа мимикрия, борбата по-трудно ще създава виновност.

Когато разликите бъдат отнесени към върха на пирамидата, там няма да ги посрещне фиктивен орган за взимане на решения - няма съдружен съвет на партийните водачи. Тази специфичност на новото парламентарно-правителствено болшинство също е резултат от самия му произход. По гледище на „ Демократична България “ съдружното съглашение съставлява пакт от двустранни контракти - на мандатоносителя " Продължаваме промяната " (ПП) с всяка от другите обединения: Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. По този метод Демократична България, която е под непрекъснат вътрешен напън да не прекрачи алената антикомунистическа линия, заобиколи неудобството да постави автограф паралелно с Българска социалистическа партия, а ДСБ даже не взе участие с министър. В отсъствието на „ шарено политбюро “ обаче и отсега нататък Политическа партия ще балансира ползи и несъгласия на двустранна основа, като по този начин останалите обединения няма да се конфронтират непосредствено между тях, а разногласията на всяка с мандатоносителя още веднъж ще са негова отговорност. Разбира се, както и в интернационалните връзки, една групова система за сигурност, построена въз основата на двустранни контракти, изисква съществени умения и еластичност от най-големия сътрудник, с цел да остане постоянна. Но и е прекомерно подвластна от вътрешното положение на контрагентите, а управленията на Българска социалистическа партия, „ Да България “ и ДСБ са в оставка.

Лицата в оферти от Кирил Петков кабинет

е съгласно профила на съкооператорите. Държавни предприятия и обществена политика са за социалистите, правораздаване, електронизация и екология - за Демократична България, ресурсни ведомства и външни работи - за Има Такъв Народ. Като пети съдружен сътрудник се явява президентът Радев, който, също съгласно своя профил, взима бранша за сигурност. „ Продължаваме промяната “ като лидер е с най-вече власт и държи отчасти контрола над ресурсите на сътрудниците с някои държавни структури под своята шапка. Но правилото е всеки съдружен сътрудник самичък да си ръководи бранша - т.е., да носи отговорност за триумфите и неуспехите в него. Което е явен претекст както за оставане в обединението, което да бъде възнаградено с поддържане и повишаване на доверието за съответната партия, по този начин и за невъзможността някой да напусне, бягайки от неуспех, без да загуби още повече доверие.

Единственото непознато тяло в партийно феодализираните министерства ще са съветниците, които съдружните сътрудници могат да пращат във ведомствата отвън своята квота. Тези политически съгледвачи обаче елементарно могат да бъдат изолирани от титулярите, в случай че на съдружно равнище не им бъде обезпечен достъпът до скъпа информация. Тогава остава само контролът на парламентарните комисии, при които е въведен правилото да не се дублира в даден бранш изпълнителна власт със законодателна.

Стабилна ли ще е структурата на новата власт

Депутатите от ръководещото болшинство съвсем ще изгубят правото си на законодателна самодейност, тъй като би трябвало да се следва графикът на съдружната законодателна стратегия, а законопроектите да се съгласуват в експертните препоръки. В същото време част от членовете на тези препоръки ще са депутати от четирите парламентарни групи. Когато соловите законодателни акции са сведени до най-малко, остава опцията за отбрана на ръководството от офанзивите на опитните парламентаристи от Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Веселин Стойнев

На първо време постройката на властта би трябвало да слегне и да потвърди балансите на структурата си. По-нататък обаче на дневен ред ще застане въпросът дали извършва предназначението си - а не просто стои, без да се срути.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР