За първи път у нас се отслужи молебен за здравния

...
За първи път у нас се отслужи молебен за здравния
Коментари Харесай

Молебен за здравния служител: По идея на ген. Мутафчийски

За първи път у нас се отслужи молебен за здравния чиновник в храм-паметник „ Свети Александър Невски “. Това се случва на фона на Световния ден на медицинските сестри, който отбелязахме през вчерашния ден, и на рецесията с фрагментите в специалността.

Светият синод одобри решение за молебена по предложение на началника на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски.

Молебенът за здравните чиновници беше отслужен в 11 часа, озвучен от детски хор. На него участва и началникът на ВМА, ген. Венцислав Мутафчийски. 

 „ Недостигът на медицински сестри е сериозен “: Защо се бавят интервенциите на детски сърца? Тази сутрин 5 мин. „ Недостигът на медицински сестри е сериозен “: Защо се бавят интервенциите на детски сърца?  Криза за фрагменти: Как да си набавим незабавно 17 000 медицински сестри? България 3 мин. Криза за фрагменти: Как да си набавим незабавно 17 000 медицински сестри?  С белодробно заболяване във ВМА: Отслужват молебен за здравето на патриарх Неофит България 1 мин. С белодробно заболяване във ВМА: Отслужват молебен за здравето на патриарх Неофит  Почит към спасителите на български евреи: Шествие и молебен за мир се организираха в София България 1 мин. Почит към спасителите на български евреи: Шествие и молебен за мир се организираха в София  „ Недостигът на медицински сестри е сериозен “: Защо се бавят интервенциите на детски сърца? Тази сутрин 5 мин. „ Недостигът на медицински сестри е сериозен “: Защо се бавят интервенциите на детски сърца?  Криза за фрагменти: Как да си набавим незабавно 17 000 медицински сестри? България 3 мин. Криза за фрагменти: Как да си набавим незабавно 17 000 медицински сестри?  С белодробно заболяване във ВМА: Отслужват молебен за здравето на патриарх Неофит България 1 мин. С белодробно заболяване във ВМА: Отслужват молебен за здравето на патриарх Неофит  Почит към спасителите на български евреи: Шествие и молебен за мир се организираха в София България 1 мин. Почит към спасителите на български евреи: Шествие и молебен за мир се организираха в София

Отслужването ще бъде включено в църковния календар и ще се прави всяка година на този ден във всички епархии. 

А от ВМА показаха признателност за това че духовенството у нас за следващ път оказва поддръжка на медицинските чиновници във време на задълбочаваща се рецесия за фрагменти.

Снимка: bTV

„ Много се веселя, че навръх този ден ще служи този молебен. Знаете какъв брой проблеми има, липсват медицински сестри. Сестрите са най-близо до пациентите, те усещат техните болки и премеждия. Те са посредника сред доктора и пациента. Затова се веселя, че навръх този ден ще се отслужи молебен, тъй като ние по този метод укрепваме вярата им ги прави по-забележими в обществото “, сподели ген. Мутафчийски.

Денят е определен в памет на рождението на Флорънс Найтингейл, която се приема за създател на милосърдното сестринско служение, както и учредител на първото учебно заведение за медицински сестри. 

Снимка: bTV

Английската здравна сестра е вярвала, че Бог й е дал това предопределение. По време на Кримската война се грижи за ранени бойци дружно с други помощници, сред които монахини и милосърдни сестри. В резултат на това смъртността в лазаретите спада фрапантно. През 1860 година тя слага основите на първото светско учебно заведение за медицински сестри в света -  Болница „ Сейнт Томас “ в Лондон, в този момент част от университета „ Кингс Колидж “. Международният ден на здравната сестра – 12 май, който се чества по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР