Новата учебна година ще започне със засилени противоепидемични мерки, но

...
Новата учебна година ще започне със засилени противоепидемични мерки, но
Коментари Харесай

Родители и учители се страхуват от събирането в клас

Новата образователна година ще стартира със засилени противоепидемични ограничения, само че въпреки всичко има както учители, по този начин и родители, за които учебното заведение остава рисково място и е по-добре да се продължи с часовете онлайн. Това стана ясно по време на полемика в студиото на „ Тази заран “ по БТВ с присъединяване на Мариана Евтимова – майка на две деца, ръководителя на профсъюз „ Образование “ в КТ „ Подкрепа “ Юлиян Петров и учителя и учебен специалист Петър Велков.

До момента 1500 родители са подписали настояването да се резервира опцията за учене от у дома. „ Ние не сме за напълно онлайн образование, желаеме децата на хората, които се тормозят, да могат да учат онлайн “, акцентира Евтимова.

Тя уточни, че например първолаците към момента не могат да се пазят и за дребните деца е доста мъчно да стоят непрестанно с маска.

„ Никой родител не е отговорен, че децата му имат съпътстващи болести. Никой родител не е отговорен, че в фамилията му има хора, които са извънредно рискови. Ние лишаваме тези деца от достъп до качествено обучение, като не даваме опция на родителите за избор на отдалечена форма, която е доста по-качествена от опцията, която единствена се дава сега – за независима форма на образование “, разяснява и Велков.

Евтимова добави, че независимата форма е „ изхвърляне на детето, оставяне на родителите сами да се оправят с него “, до момента в който онлайн то ще се усеща част от класа.

Синдикалистът Петров уточни, че от направените анкети се вижда „ един значителен боязън “ и у учителите да влязат и да преподават постоянно. В същото време той акцентира: „ В начален стадий отдалеченото образование по никакъв начин не е целесъобразно по куп аргументи – Австрия и Дания стартират присъствено “.

По думите му до началото на образователната година ще бъдат признати два комплекса от ограничения на МОН и Министерство на здравеопазването. „ Нека не лишаваме децата от качествено обучение – едно не до такава степен премислено и в границите на страха взето решение от родителя лишава детето от нещо доста значимо “, безапелационен беше той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР