Новата система за изкуствен интелект във Facebook (социална мрежа, забранена

...
Новата система за изкуствен интелект във Facebook (социална мрежа, забранена
Коментари Харесай

Новата невронна мрежа на Facebook обвинена в расизъм

Новата система за изкуствен интелект във Фейсбук (социална мрежа, неразрешена в Руската федерация; благосъстоятелност на корпорацията Meta, която е приета за екстремистка в Руската федерация и забранена) има „ висока податливост “ към расизъм и пристрастия, се споделя в отчет на Motherboard,цитиран от Лента.ру.

Изследователите на изкуствения разсъдък на компанията уловиха невронната мрежа, че употребявайки огромния езиков модел OPT-175B, даже с безобидно търсене и въведени думи, тя създава „ токсични “ резултати, които ускоряват расистки и сексистки стандарти. Това може да се дължи частично на обучеването на невронната мрежа върху масив от нефилтриран текст, взет от диалози в обществените мрежи, което разрешава на четящия както да разпознава, по този начин и да генерира тирада на омразата и на расизма, се споделя в отчета.

По-рано стана известно, че Meta Platforms краткотрайно ще разреши на Фейсбук да не блокира апелите на потребителите за принуждение и експанзия против руснаци, в това число военни.

Говорителят на Meta Анди Стоун по-късно призна, че възбраната е анулирана. След това Алексей Чепа, първи заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума, уточни, че сходно решение на Мета е расизъм.

На 21 март Тверският съд на Москва призна Мета за екстремистка организация, Роскомнадзор блокира Фейсбук в Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР