Новата методика за определяне на Бонус-малус по задължителната застраховка Гражданска

...
Новата методика за определяне на Бонус-малус по задължителната застраховка Гражданска
Коментари Харесай

Шофьори и превозвачи обявиха Бонус-малус за грабеж

Новата методика за установяване на " Бонус-малус " по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " е обир на застрахователите над автомобилистите в страната. Това оповестиха в четвъртък браншови организации на превозвачи и водачи във връзка плана за въвеждане на системата, с която да се насърчат положителните водачи и да се санкционират нарушителите на пътя. Поредните нови правила бяха показани за публично разискване преди дни от Комисията за финансов контрол (КФН). " Методиката е напълно лобистка и КФН, вместо да отбрани правата на застрахованите лица, се грижи да обезпечи повече доходи за застрахователите ", разяснява Христо Райков, ръководител на Българското обединяване на водачите.

Методиката планува от 2020 година застрахователните компании да оферират до 25% отстъпки и да завишават с до 400% цената на полицата съгласно самостоятелния профил на лидера, напомня в. „ Сега “. Той се дефинира от това дали има през годината нарушавания като превишаване на скоростта, погрешно изпреварване, шофиране в нетрезво положение, лишаване на преимущество и рискови маневри, за които получава наказателни точки. Заради тях застраховката може да нарастне до 320%. За най-тежките произшествия като причиняване на гибел и телесни повреди на пътя цената на " Гражданска отговорност " се планува да скочи с 400%. Освен това в застрахователната лавица се предлага да бъдат включени всички водачи на транспортното средство, като размерът на полицата ще се дефинира от профила на водача с най-вече нарушавания.

Застраховката " Гражданска отговорност " погрешно се обвързва със спазването на Закона за придвижване по пътищата, оповестиха недоволните превозвачи и водачи. Според тях цената би трябвало да зависи само от това дали лидерът е предизвикал пътнотранспортно произшествие, поради което застрахователят е изплатил вреди. " В противоположен случай застрахователите ще натрупат паразитна облага единствено поради това, че клиентът е нарушил разпоредбите за придвижване на пътя ", разяснява Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР