Новата година не започва оптимистично за проекта за нови машини

...
Новата година не започва оптимистично за проекта за нови машини
Коментари Харесай

Две десетилетия сага ще има ли модернизация на Сухопътните войски

Новата година не стартира оптимистично за плана за нови машини за Сухопътните войски . В изискванията на финансов дефицит неналичието на ясна бюджетна рамка слага осъществяването му пред въпрос.  

" Няма пари ", споделя полковникът от запаса Кирил Цветков от Асоциацията на Сухопътните войски . Така той обобщава съвсем две десетилетия сага по модернизирането на Сухопътните войски .

" Този план беше за 270 или три машини . За да има от всички типове машини, които са нужни на бойната група. В течение на времето МО стартира да се намесва и споделя: „ Ние толкоз пари не може да осигурим. Дайте да забележим какво ще създадем. “. Намалиха ги на 187, най-после стигнаха до 150. Е, добре, 150! Аз им зададох по едно време въпроса: „ Пращаш тези 150 машини, добре, те са без зенитно-ракетни средства. Ще разчитат на някой да ги пази и тях? “. Как ще бъде употребена тази бойна група. Казват-  „ ние на идващия стадий ще се опитаме да купим. “. Кога „ на идващия стадий “? 12 години ще се доставят машините. Първата. Нали толкоз е проектът? След това още 12 години ще чакат идващите машините? Четвърт век значи ще чакаме? На Запад се превъоръжават на седем-осем години.

По времето на социализма , тоя лошотия социализъм, който в този момент го подлагаме на критика кой колкото желае, пет пъти превъоръжаваме с танкове. Седем пъти с бронирани машини за пехотата. Пет пъти с артилерийски средства ", сподели пред БНР Кирил Цветков.  

За това, че България би трябвало да чака 12 години полковникът от запаса Кирил Цветков не е тъкмо прав. През далечната 2018-та година държавното управление на Бойко Борисов пусна таблица, съгласно която за 7 години - до 2024-та, страната ни трябваше да дава по 100 милиона лв. за нови машини за пехотата . По тази логичност (и заплащане на части) трябваше да се купуват нови самолети и кораби. Но тези суми, а и проектите автоматизирано се нулираха, откакто единствено за година и половина страната ни контракти строителство на кораби (милиардът ще се заплаща на части). Н о даде вкупом два милиарда и 400 милиона лв. за осем изтребителя Ф-16 . Точно това деяние, съгласно Кирил Цветков от Асоциацията на Сухопътните войски, е дало един доста неправилен и неблагоприятен за нас сигнал към компаниите с интерес за пехотата. България има пари и може да заплаща сумите. 

" Военновъздушни сили взеха най-скъпата машина, аероплан който е – Ф-16, Блок 70. Плащането, което беше за тези осем самолета, споделиха на всичките страни, че ние имаме пари. И оттук насетне и за бойните машини няма да има благосклонност към нас. Затова трябваше да мислят още тогава. Разсрочено да се договарят. Сега какво да чакаме по кое време ще предложат от Съединените щати и някоя друга страна, съгласно нашите условия, някаква отстъпка да създадат. Никой не прави на България отстъпка. Това ми прави усещане. Никой няма да има благосклонност към нас - поради това показахме, че ние можем да плащаме. И в случай че желаят да продължат по същия метод, би трябвало да се бръкне страната и да тръгне и този план ", уточни още Цветков.



Шанс страната да се бръкне и да заплати за нови машини на пехотата имаше преди към година. Две компании стигнаха до финала в състезанието. Но и те заложиха доста над избраната цена от милиард и 200 милиона лв. без Данък добавена стойност. В средата на март предходната година МО приключи процедурата. Каза, че компаниите „ доста са превишавали утвърдената от Народното събрание цена “. Но и компаниите обясняваха, че рискът за тях е огромен. Затова си бяха заложили буфери от половин милиард лв.. Това и политическата неустановеност на практика стопираха осъществяването на плана. Заради неналичието на постоянен кабинет, не се прегледа и разновидността ТЕРЕМ ЕАД да поеме основаването на машините.

Големите компании, които имат интерес в модернизацията на Сухопътни войски, обаче не се отхвърлят да „ ухажват “ страната ни.

„ Куполите на новите машини може да се инсталират у вас. Някои от частите също да се създават от българската промишленост. “, сподели неотдавна Беър Мидкиф, вицепрезидент на белгийска компания с ползи в плана за машините .

" Засега всички разновидности са поставени на масата “, изясни началникът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов .  

" Работата с новата бойна машина я виждам, както сподели министърът на защитата в неговата заповед. Има работна група. Работната група си свърши работата. Представили сме един огромен отчет с осем или девет разновидността за продължение на плана. Това, което един път което загатна началникът на защитата - единият вид – държавно управление – държавно управление. ТЕРЕМ да създава нещата. Казвам ви ги не по значимост, а това, което се сещам сега. Продължаване на плана, т.е. на процедурата под същата форма. Защото процедурата е спряна. Увеличаване на парите естествено. Намаляване на батальонните бойни групи. Или понижаване на настояванията, които са към този момент не напълно реалистично. Но, както казахме тогава, всички разновидности са на масата. Колкото и необичайно да наподобява. Но, естествено, решението за това по какъв начин ще продължи планът, е по-скоро политическо. Няма какво да се закучи. Чисто това, което касае нас, не се е закучило. Редовно или служебно - държавно управление има ", сподели още Попов.

 БГНЕС

Но й военачалник Михаил Попов остава внимателен за реализирането му тази година. Една от рекомендациите на началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов е договарянията да са „ правителство-правителство “. Но до момента в който това стартира, Кирил Цветков от Асоциацията на Сухопътните войски предизвестява – времето не е в интерес на вземането на решенията. 

" Сухопътните войски са сложен тип въоръжени сили . Това не са кораби, това не са самолети. Тук се готви главният тип въоръжени сили. Не са три бойни групи. Само в мирновременния състав са осем бойни групи. Трябва да бъде значи за цялата българска войска едно въоръжение, една бойна машина. Друг е въпросът, че ние имаме запас. И той би трябвало да се готви. На какво да се готви? Трябва да се готви на някаква бойна машина. За него какво има? Има я остарялата техника. Нова в никакъв случай няма да стигне. Наличната въоръжение и техника към този момент излиза от строя. Има два пътя. Единият път е да се купи машина, да се заделят средства. Новото Народно заседание да гласоподава тези средства и да тръгне планът на Сухопътни войски. Заедно с другите два плана. Вторият път е – ние имаме подготвени модели, лицензи, за индустриална БМП 1, БМП 2, БМП 23, за БМП 30 подготвени в ТЕРЕМ. Хората би трябвало да ги намерят. Тези, които едно време произвеждаха. Никой не бърка. Военните не бъркат. Военните желаят нашето въоръжение да се съвместимо с това на НАТО. Политиците – те не бъркат също. Защото нямат парите да ги дадат. Не могат да дефинират парите. И би трябвало да решат кое е по-добре. Някой би трябвало да каже желаят ли войска да има. Въоръжена, съвременна, съвместима. Да дава отговор на условията на НАТО и да взе участие в взаимни интервенции и да е сигурен пазач на Родината. Ако не желаят, да кажа, че не желаят такава войска. ", съобщи още в " Преди всички " Цветков.

Засега отговорът е, че страната желае да има Сухопътни войски. В „ Програмата 2032 “ за армията се показва, че Сухопътните войски могат да построяват и развиват качества за защита на страната и за присъединяване в съюзни интервенции с „ придобиване и асимилиране на нови бронирани машини “.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР