В спрения за планов ремонт шести блок на АЕЦ Козлодуй

...
В спрения за планов ремонт шести блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

В АЕЦ Козлодуй е имало теч на радиокативна вода, но няма опасност за хората

В спрения за планов ремонт шести блок на АЕЦ " Козлодуй " е имало случай и към момента не ясно по кое време той още веднъж ще бъде въведен в употреба.

Това стана ясно от думите на шефа на централата Валентин Николов в ефира на bTV.

Tой изясни, че поради човешка неточност са изтекли към 8 кубически метра радиокативна вода, само че няма облъчени хора и няма никаква заплаха за популацията.

" Ако сложите в една чаша сламка и почнете да духате, в случай че равнището е по-високо, ще почне да прелива - това се е получило, " изясни обстановката Николов.

Той посочи, че случаят е бил в така наречен хермозона, която е изчислена за тежки повреди, там не е имало личен състав на централата и всички вреди към този момент са отстранени.

" Аз бях с моя наследник, който е на 2 години, в АЕЦ, няма никаква заплаха, " сподели Николов.

По думите му това не е първата повреда, при която е изтичала радиоактивна вода и че сходен случай не част от " листата със събития, при които би трябвало да кажем на Агенцията за нуклеарно контролиране и да пуснем прессъобщение. "

" Всичко е почистено, най-много водата, която е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, сложена е нова. Това не е първата повреда, при която има приключване на такава вода, само че до момента обществото не е било съпричастно и е нямало потребност от това, " добави шефът на централата.

За плановия ремонт стана ясно от публично известие на централата от 14 юни.

В него се посочваше, че той ще продължи един ден и се постанова поради неизправности на неядрената част на блока, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

Николов увери, че пети блок, който неотдавна беше зареден с американско нуклеарно гориво, " работи идеално " и че се надява в скоро време да проработи и шести.

" В момента пети блоки работи на 1020 MW, само че цената (на електроенергията) поради спрелия шести блок и поради горещото време скочи фрапантно, " сподели още той.

И изясни, че в някои часове е по-изгодно да се внася сила, а в други да се изнася, като потребността от импорт е поради незадоволителното произвеждане на базова сила.

" Фотоволтаиците сега работят, само че това не стига, " добави Николов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР